Държавата нехае за проблемите в “Лукойл”, който печели от липсата

...
Държавата нехае за проблемите в “Лукойл”, който печели от липсата
Коментари Харесай

Петър Славов: Държавата спи, а Лукойл печели от липса на контрол, България да смени своя представител в борда на компанията

" Държавата нехае за проблемите в “Лукойл”, който печели от неналичието на надзор и безучастие на институциите ". Това съобщи юрист Петър Славов пред. " Лостове за въздействие върху " Лукойл " имаме. България има Златната акция и има човек в борда на шефовете на рафинерията, само че резултатът е нулев. Държавният представител не дава никаква информация по отношение на ценообразуването в съветската рафинерия ", сподели още юристът.

" Аз персонално съм го питал няколко пъти през последните месеци по какъв начин тъкмо ценообразува " Лукойл ", тъй като е обществена загадка, че съветската рафинерия употребява най-вече съветски петрол вид " Урал ", който на борсата е с над 30 $ на барел по-евтин от вид " Брент ". А цената на крайния артикул от " Лукойл " е такава, все едно е образувана при борсовата за скъпия нефт, т.е тези 30 $ отиват някъде. Оскъпяването е с над 1 лева на литър и тези пари сигурно не отиват в джоба на българските жители ", сподели още някогашният народен представител.

Той добави, че цените на горивата сега са непазарни и най-лесният метод това да се види е, като се сравнят сходни данни: обменен курс лев/долар и сходни интернационалните котировки на нефт вид Брент. Адвокатът е на мнение, че акцизът и ДДС-то не са променяни повече от 10 години в тази сфера. Славов разяснява, че през 2012 година дизелът беше 2,20 – 2,30лв за литър, в този момент е 3,50 – 3,60 лева, само че даже и тогава съществуваше съмнение, че цените отново са повишени с изкуствени маржове и се откри, че се дължи на квазимонополното състояние при данъчните хранилища за горива. Това способства за общия проблем. И към момента " Лукойл " управлява над 90% от складовете за бензин и към 80% от складовете за дизел.

Славов напомни сагата с укриването на тази информация отпреди 6 години: " Тези данни излязоха на ярко след 2-годишни каузи, които водих против Министерството на финансите, след отвод на Владислав да даде информация, поискана от депутат. Че каква огромна загадка беше това, с цел да го крият и покриват? ". Той добави, че откакто тези данни са излезли, всички в България са разбрали, че там е казусът – с цел да са пазарни и конкурентни цените, би трябвало дребните търговци да имат достъп до данъчен склад за гориво, само че не може всеки, който желае да има достъп до подобен склад, да си го направи самичък. Такъв склад коства 20-30 млн. лева, а поддръжката му също е скъпа. Според него по тази причина разумното е да се наеме подобен, само че когато се окаже, че складосъдържателят е един, той умерено може да съобщи, че няма място и тогава за по-евтини горива няма данъчен склад.

Той напомни от кое място потегля казусът: " Тези законови положения се одобриха още по времето на ГЕРБ, само че провалите се виждат до ден сегашен – доста дребни бензиностанции банкрутираха ". Проблемът с " левчето от горната страна " се разяснява към този момент месеци, а чак в този момент ръководещите взеха решение да вършат краткотрайна комисия, която да изследва казуса, отбелязва Славов.

Юристът сподели още: " Защо чак в този момент я вършат тази комисия, когато си отиват от властта? Тя няма време да проработи, камо ли да събере някаква информация. Но даже и да проработи, първото нещо, което би трябвало да направи, е да извика този наш представител и да види за какво 5 години този човек не е дал един доклад какво става в " Лукойл ". Този човек би трябвало неотложно да бъде заменен. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР