Държавата нарочно остави Летище Пловдив в сянката на София Пловдив и

...
Държавата нарочно остави Летище Пловдив в сянката на София
Пловдив и
Коментари Харесай

Тодор Иванджиков: С частен перон концесия на Летище Пловдив...

Държавата преднамерено остави Летище Пловдив в сянката на София

Пловдив и прилежащите области обезпечават над половината от клиентите на нискотарифните самолетни компании в България

Летище Пловдив има голям пазарен капацитет. Търсят се верните хора, които да го развият

Европейската помощ към момента не е стигнала до българските самолетни компании

Задават се банкрути в авиосектора

- Как обаче ще се отрази на летището решението на Пловдивския апелативен съд, с което страната губи перона на Летище Пловдив, който се оказва частна благосъстоятелност?

- С частен перон концесия не може да има. Колкото се може по-скоро, страната би трябвало да седне на масата за договаряния.

Трябва да седнат на една маса със спечелилия и да намерят метод да се одържави перонът, да се заплати на тия хора, с цел да дадат техния дял на страната. Трябва тая тежест на летището да се махне час по-скоро. Министерството на превоза би трябвало да откри метод за решение на казуса. Тези хора нямат интерес към летището, тъй че могат да договорят вярната цена с тях, с цел да бъде върнато летището на страната. Радвам се, че до момента не е имало концесионер, тъй като щеше да избухне интернационален скандал - дадена концесия при съществуване на водени каузи с непредвидим излаз.

Имал съм срещи с тези хора, те нямат никаква полза да пречат на концесията, да стопират развиването на летището. Вратата е отворена - при положителни договаряния за 5-6 месеца казусът може да се почисти и тогава да се даде ход на нова концесия.

Тя е нужна за това летище, то не е на облага като софийското. Но първо страната би трябвало да си върне владението - Летище Пловдив е стратегически обект по няколко параграфа.

- Защо се стигна до толкоз проблеми с Летище Пловдив, до момента в който тези в Бургас и Варна се оправят доста по-добре?

- Не можем да ги съпоставяме. Варна и Бургас, където концесията беше направена от дълго време, са доста значима туристическа врата за България.

Докато Пловдив е по-близко до София - може би това е една от аргументите, заради която се държеше в сянка.

В момента има разбърквания в авиационния пазар. Търсят се разновидности за по-нискотарифни летища - low cost фирмите търсят такива варианти. В Пловдивско към този момент се появява и Wizz Air. Около 50-60 % от пътникопотока на нискотарифните компании идва от района на Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Хасково, Стара Загора.

Така че пазара за Летище Пловдив го има, въпросът е да се осъществя капацитетът от верните хора.

- Докъде ще оказват помощ 30-те милиона обезщетения за българските самолетни компании, заложени в актуализацията на проектобюджета?

- Това е болна тематика. Целият закон беше направен под въздействието на лобитата на огромни компании и беше килнат по този начин, че не облагодетелства всички самолетни компании и изобщо не дава отговор на европейските условия за помощ - поради вредите, претърпени поради коронавирус от самолетните компании през 2020 и 2021 година

Поради загубите за стотици милиони българските самолетни компании имат потребност от пари в този момент, незабавно. Една компания към този момент си върна документа, още две са на прага да върнат своите. Така че компании стартират да умират. В Европа парите бяха дадени още предходната година. Това не се направи в България.

Все още парите не могат да стигнат до самолетните компании, тъй като се оказва, че Брюксел трябвало да утвърди това. А в това време загубите на самолетните компании порастват - оборотите им са по-ниски с сред 75 и 92 % спрямо предходни години. Имаше компании, които върнаха самолетите си на лизинговите компании, някои си продадоха самолетите, с цел да оцелеят. В тази обстановка нискотарифни компании като Wizz Air, Ryanair ще завземат нашия пазар и ще возят непознати и наши туристи към нашите пазари. Така понижаваме мощно парите, които отиват в нашия бюджет.

Чакаме нов парламент с по-читави политици, ново държавно управление. Авиацията не трябва повече да е пропуснат от политиците бранш, както в последните 20 години.

- Има ли въпреки всичко, въпреки и постепенно, възобновяване на авиоиндустрията в Европа, а и в света?

- В момента Европа отново е цялата пламнала от коронавирус. В Литва да вземем за пример зоната е не тъмночервена, а напряко черна. В Германия, Англия, на всички места сега има тотално увеличение на инфектираните. Дори хората да имат зелен паспорт, те се разболяват, понижават пътуванията си от боязън.

Авиоиндустрията дръпна малко напред към края на лятото - през юни, юли полетите в огромните страни се поувеличиха. Ние сме дребна страна и при нас това се усеща доста по-малко. Вътрешните полети се подвигнаха в огромните страни - Съединени американски щати, Мексико, Бразилия. В Америка, в Канада, из Европа, в арабските страни самолетните компании летят, само че наподобява, това е сезонно. Има да вземем за пример компании, които стопират, с цел да изчакат до март.

- Компанията United Airlines уволни неимунизирани чиновници. Това изолиран случай ли е, или към този момент се практикува и от други компании?

- Същото направи и австралийската Qantas, както и други, с цел да внушат успокоение на пасажерите и предпочитание да летят с тях. Преди дни Съединени американски щати вкараха нови регулации - искане за ваксина за влизане в страната. Нещата вървят натам, че хората би трябвало да са имунизирани - без значение дали с цел да летят, да отидат на заведение. Авиокомпаниите по всевъзможен метод, както и ресторантьорският бизнес - дали със заповед, дали по косвен метод, принуждават хората си да се имунизират, с цел да може да успокоят пасажерите, че им подсигуряват несъмнено, безвредно обслужване.

Пътувам доста и за мен е доста значимо качественото обслужване. Смятам, че след тази рецесия от ден на ден ще натежава точно тази преценка и ще пораства известността на компании като Turkish Airlines, които натъртват на вкусната качествена храна.

- Какви са персоналните ви наблюдения - съблюдават ли се ограниченията за коронавирус сигурност по международните летища?

- На борда може би се усещам по-сигурен, в сравнение с от време на време при чекирането, на ръкавите, до момента в който влизаме в самолета и дистанцията сред хората постоянно не се съблюдава.

Според мен в салона на самолета при пътешестване е много безвредно. На много места желаят зелени документи - при политане, след кацане. Различните страни оферират и ваксини, и PCR, и антиген.

Навсякъде би трябвало да си с маска - на множеството полети държат пасажерите да са с по-тънки маски, с цел да дишат по-лесно. А въздухът на борда се пречиства благодарение на специфични високоефективни филтри. Не съм чул до момента за случай, при който цялостен аероплан с пасажери да е бил инфектиран с коронавирус от пътник.

- Италиански стюардеси стачкуваха по долни дрехи неотдавна след закриването на дългогодишната самолетна компания Alitalia. Колко самолетни компании банкрутираха през 2020 година?

- Много компании банкрутираха. Жалко, че съм пропуснал да видя митинга на стюардесите. Проблемът е сериозен, напрежението е огромно - AlItalia сега редуцира две трети от самолетите си и се образува новата самолетна компания Ita. Имам сега хора в Италия, изтегляме самолети.

Ще има още банкрути, даже в България. Тази зима сигурно ще има още банкрутирали самолетни компании.

- Кога има късмет нещата да се възстановяват?

- Американските военни го възнамеряват за август следващата година. Но се тормозя, че няма да стане толкоз рано - този вирус, който мутира по доста чудноват метод, съществено плаши хората.

- Какво се случва с поддръжката на растящия брой самолети, останали повече от година на земята?

- В момента най-големите " паркинги " за самолети са в Аризона, Съединени американски щати, в Испания, във Франция. В Литва, в Англия, в Йордания също има такива места.

Въпреки поддръжката много наложително приземени самолети корозират и започваме да ги режем на части. Само в една база, където имаме седем самолета, шест са с разяждане и ще бъдат пратени на скрап.

- Какво вършат в тази рецесия летците - до неотдавна представители на една от най-престижните специалности?

- Моите сътрудници, които летяха по огромни компании, откриха по-малки компании, други се насочиха към самолетни компании, свързани с каргоавиацията, която се развива добре посредством и на онлайн търговията.

Бизнес авиацията също се развива сносно в пандемията - от ден на ден хора наемат бизнес полет, вместо да рискуват с пътнически аероплан.

В момента поради огромното търсене за бизнес самолети се чака по година и половина-две. Много са и поръчките за промяна на пътнически самолети в карго.

- Как натискът авиотранспортът да стане зелен, щадящ климата, ще промени авиацията?

- Зелената концепция е доста добра, само че в авиацията ще е нужно време, с цел да се смени керосинът като гориво. Бъдещето са дроновете, безпилотните самолети. Разработват се и бизнес самолети с електрически мотори. Поне 200 компании вършат сега въздушни таксита с електрически мотори. Така че дронове - пилотни и безпилотни, ще транспортират от ден на ден пасажери и артикули.

Тодор Иванджиков е един от най-хубавите авиационни специалисти в България. Председател на Асоциация на българската авиационна промишленост (АБАИ). Едноличен притежател на една от най-известните авиационни компании за консултантски и инженерингови услуги в света - International Aviation Services Ltd, която е сертифицирана от ЕASA и BCAA. Основен акционер във компаниите Aerosight Ltd.и SAMS Ltd - първата - за програмен продукт, който прави разбор на данните от черната кутия на самолета, втората - за програмен продукт, с който се ръководи поддържането на летателната валидност на самолетите. През 2018 година завоюва концесията на Летище Пловдив с сътрудниците си от България и NHA, само че не се стигна до сключване на контракт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР