Държавата на всеобщото благоденствие или държавата на всеобщото благосъстояние, наричана

...
Държавата на всеобщото благоденствие или държавата на всеобщото благосъстояние, наричана
Коментари Харесай

Какво представлява скандинавският икономически модел и постижим ли е другаде


Държавата на всеобщото благополучие или страната на всеобщото богатство, наричана още Скандинавски или Шведски модел, е доктрина и процедура за икономическо устройство на страната, послужила като обществен модел, съграден въз основата на обществената страна на Ото декор Бисмарк.

Този вид страна се появява в някои страни от Средна, Западна и най-вече Северна Европа през 60-те години на 20 век.

Страните, които влизат в този модел са пет: Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и Исландия

Британско издание Economist неотдавна назова Швеция, Финландия, Норвегия и Дания " супермодели ".

" Ако можехме да избираме страната, в която да се родим, сигурно бихме предпочели една от тези страни ", написа списанието.
 Швеция последователно се отхвърля от парите в брой: какви ще са следствията
Богатата европейска страна, която последователно се отхвърля от парите в брой: какви ще са следствията

Цифровите пари ли са бъдещето?

Особено в изискванията на сегашната тежка рецесия европейският Север наподобява като оазис на мира и благополучие. А най-впечатляващо е по какъв начин тези страни съумяват да съчетаят уравновесените си бюджети със своите извънредно добре развити системи за обществено подкрепяне.

И в четирите представени страни държавният дълг е много под 50 на 100 от Брутният вътрешен продукт. За съпоставяне: в Европейски Съюз междинната стойност е над 80 %.

В скандинавския стопански модел всеки вижда нещо друго. Евроскептиците настояват, че шведската крона е същинският поръчител за силата на националната стопанска система, последователите на еврото пък сочат Финландия, която е отличничката в еврозоната, защото има най-високия вероятен кредитен рейтинг " ААА ".

Левите политици на собствен ред акцентират високия държавен дял в стопанската система и триумфите на огромните държавни концерни, а радетелите на демократичната пазарна стопанска система показват преимуществата на гъвкавия датски пазар на труда, справящ се без съществени съкращения.

Други хвалят радикалната промяна в шведското обучение, където през днешния ден гимназиите действат като акционерни сдружения. От тази позиция европейският Север мъчно може да бъде обсъждан като повсеместен модел за останалата част от света.

Скандинавският модел съставлява композиция от разнообразни хрумвания за промени, подкрепени от едни от най-високите налози в света.

Така или другояче, скандинавските срани са живото доказателство, че е допустимо да има едновремено висок стопански напредък, мощен бизнес и също толкоз мощна обществена страна в изискванията на пазарна стопанска система.
 Финландия за четвърти следващ път е оповестена за най-щастливата страна в света
Финландия за четвърти следващ път е оповестена за най-щастливата страна в света

Най-нещастните страни съгласно отчета на Организация на обединените нации са Зимбабве и Танзания
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР