Държавата иска да използва съществуващия път Е-79 в едната посока,

...
Държавата иска да използва съществуващия път Е-79 в едната посока,
Коментари Харесай

АПИ се сети за екомерки при магистрала "Струма" с 3 млн. лв. и година закъснение

Държавата желае да употребява съществуващия път Е-79 в едната посока, като твърди, че с цел да изнесе цялата " Струма " отвън Кресненското дефиле, ще бъде прекомерно скъпо.

© Надежда Чипева Преди цяла година Европейската комисия (ЕК) е предизвестила България, че би трябвало да предприеме ограничения за опазването на природата в Кресненското дефиле около строителството на автомагистрала " Струма ", само че до момента липсваше реакция. Чак при започване на март 2020г. Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи социална поръчка за въпросните смекчаващи ограничения за околната среда по трасето към съществуващия път Е-79, който ще продължи да се употребява в посока Кулата. Предвидените средства са 3 млн. лв..

Държавата реши да направи същуествуващия в този момент път Е-79 част от автомагистрала " Струма ", макар предизвестията на природозащитни организации, че е надалеч по-добре трафикът да се изнесе напълно от дефилето, тъй като той към този момент съществено вреди на биоразнообразието и Брюксел няма да е удовлетворен от този проект. Правителството обаче настойчиво защитаваше концепцията в едната посока автомагистралата да е скоростен път (което е доста по-евтино), само че и не подхващаше каквито и да е ограничения, с цел да се съобрази с европейското законодателство за околната среда.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Действията на страната по " Струма " до момента демонстрират съществено закъснение поради неприятна организация, некомптентност или по други, непознати за обществото аргументи, резултатът от които е, че не можа да получи безвъзмезтно финансиране за автомагистралата.

Поне година без ограничения

Оферти в поръчката за смекчаващи екомерки се събират до края на април. Дори и да бъдат оценени бързо, до контракт ще се стигне най-рано през лятото. Срокът за осъществяване е 300 дни, което значи, че ограниченията ще бъдат приключени едвам през 2021 година

Изпълнителят ще би трябвало да направи механически план и да извърши мерите за намаляване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, посочени в решението по Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) от 2017 година " След осъществяване на поетите задължения, които са поети към Европейска комисия, апликационна форма още веднъж ще бъде подадена за финансиране ", споделиха от АПИ през януари в отговор на " Капитал ". Това значи, че България ще кандидатства за финансирането за автомагистрала " Струма " през дефилето най-рано през 2021г.

Знаели са още преди година

Страната изпрати апликационна форма за европейско финансиране от 267 млн. евро през август 2019 година, само че след остри рецензии от страна на Брюксел я отдръпна и се наложи да предприеме дейности за околната среда, въпреки и закъснели. В отговор от октомври 2019г., Европейска комисия означи, че България не е съумяла да откри цели и ограничения за запазване на обектите, предпазени от Директивата за местообитанията, и не е взела поради всички детайли от бъдещото строителство.

Абсурдното е, че проектът на държавното управление беше да вкара смекчаващи ограничения чак след построяването на трасето в посока София, което ще е източното от дефилето. Това обаче ще се случи след към пет години, а през това време природата в дефилето ще се разрушават поради все по-сериозния трафик върху Е-79. Логично е ограниченията да са превантивни. В момента те към този момент са закъснели.

Администрацията е знаела за условието за смекчаващи ограничения още през април 2019г. Тогава Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е провело среща с представители на Генерална дирекция " Околна среда " към Европейска комисия, настояват източници на " Капитал ". След това екоминистерството е изпратило писмо до АПИ с въпрос какво са подхванали до момента по предпазените зони. Отговорът на пътната организация обаче е бил, че не са имали пари и по тази причина не са спазили уговорката. От оповестения в този момент търг излиза наяве, че нужните средства са 3 млн. лева Предвидените ограничения включват модифициране на съществуващите водостоци, с цел да се обезпечи безконтролен достъп и прекосяване на дребните животни. От двете страни на пътя ще се инсталират мрежи с височина 1,20 м, които да не разрешават на животните да излизат на пътното платно, а на огромните уреди ще се слагат мрежи за птици с височина 4 м. Най-бавната процедура

Това обаче не е единственото необичайно деяние на държавната администрация по процеса с магистралната права през дефилето. Например апликационната форма за еврофинансиране беше изпратена за утвърждение една година откакто бяха оповестени търгове за строителство на трасето в посока София на стойност 1.1 милиарда лв..

Досега АПИ е избрала реализатор единствено по единия лот от новото трасе в посока Кулата - обединяването сред словашката компания " Вахостав " с.к., " Грома холд " и " Европейски пътища ". Консорциумът беше определен през ноември, само че съвсем четири месеца по-късно към момента няма подписан контракт. Поръчката за другия лот пък е сложена на пауза без забележима причина: офертите бяха събрани през февруари 2019г., последният оповестен протокол е от юни 2019г., само че няма никакво обществено придвижване по търга към този момент девет месеца. Не са определени и компаниите, които ще извършват строителния контрол.

Тепърва ще би трябвало да се разгласи поръчка и за реконструкцията на Е-79 в дефилето, който би трябвало да бъде изработен като скоростен еднопосочен път. Крайният период за довеждане докрай на цялата автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле към този момент е 2027г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР