Държавата е предвидила около 1 млн. лева за изкупуване на

...
Държавата е предвидила около 1 млн. лева за изкупуване на
Коментари Харесай

Държавата дава около 1 млн. лв. за изкупуване на частни гори

Държавата е планувала към 1 млн. лв. за изкупуване на частни гори. Това съобщи пред БНР Елена Величкова, специалист в Министерството на земеделието.
По думите й задачата е да се усъвършенства организацията по ръководство, стопанисване и запазване на маломерните частни горски парцели.

Тя разясни, че в покупко-продажбите могат да вземат участие единствено физически лица, а искащите да предложат за продажба поземлени парцели в горските територии могат да подадат своите документи от през днешния ден до 15 януари 2020 година в съответното държавно горско стопанство или в държавното ловно стопанство, или в самото държавно дружество.

Величкова означи, че за първи път такава процедура е открита през 2016 година.

" От тогава до момента се подадоха близо 2000 заявки. До договорка доближиха към 1200 парцела. Бяха закупени към 1000 дка частни гори. Около 600 000 лв. бяха отделени за това закупуване ", означи тя.

Експертът добави още, че при определянето на цената от голяма важност е самата гора, а не толкоз нейното местоположение, защото страната няма инвеститорски интерес към тези парцели.

Най-голяма тежест ще имат парцелите, които граничат с държавни гори, които имат защитни или специфични функционалности и които са с повърхност сред 1 и 10 декара, означи Величкова.

Не се позволяват парцели, които са били предмет на контракт за подмяна сред страната и физически лица, както и аграрни територии, придобили характерност на гора.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР