Държавата е мащеха за домакинствата и потребителите на природен газ. За

...
Държавата е мащеха за домакинствата и потребителите на природен газ. За
Коментари Харесай

Газови асоциации и търговци: Държавата е мащеха за домакинствата, потребители на природен газ

Държавата е мащеха за семействата и потребителите на природен газ.

 

За това алармират всички институции от газовите асоциации и търговци в отворено писмо.

 

Синдикатите също споделят с огромна грижа задаващата се рецесия.

 

Ето какво настояват те в своето отворено писмо:

 

През лятото на миналата 2022 година търговците, които доставят природен газ на клиенти с неравномерно ползване (иначе казано клиентите им употребяват газ за зимно отопление предимно) имаха уговорката да заплатят и нагнетят количества в Чирен, които да са задоволителни до март 2023г.

Такива търговци, които имат обвързване да поддържат количества по Плана за деяние при изключителни обстановки са Булгаргаз, Овергаз, ТИБИЕЛ, МЕТ и други. Още повече, че това обвързване беше императивно доказано и от Европейската комисия, като политиците тогава ясно обявиха, че поради обстановката със спрените доставки от Русия, всяка страна членка е длъжна непременно да направи и невъзможното, с цел да се запълнят хранилищата до над 80% до октомври.

 

И по този начин, поради политически решения, всички изброени търговци започнаха да съхраняват природен газ през лятото на 2022 година при допустимо най-високите цени на синьото гориво. Така цената на съхраняваните количества в микса е от порядъка на 250 лева./MWh.

Клиентите на тези търговци са топлофикациите и семействата, които употребяват природен газ за битови потребности. Ангажиментът на търговците е до м. април 2023 година да изтеглят нагнетените количества в Чирен. Цената, на която са закупени тези количества е доста по-висока от тази, на която сега се търгува синьото гориво, обаче. Текущата цена е в порядъка на 120-130 лева./MWh.

Това е повода никой от търговците да не употребява складираното гориво в Чирен. В противоположен случай загубата от над 100% на единица природен газ би трябвало да бъде поета от търговците, което им подсигуряват банкрут на секундата или да се трансферира като непазарно нарастване на крайните клиенти.

 

Дори Булгаргаз сега продава на най-високите цени в Европа, тъй като тегли количества от Чирен. А, парадоксът е, че те получават и 1/3 от техния микс на най-ниски цени от Азербайджан. Да не приказваме и че хранилището в Чирен е блокирано и на процедура неизползваемо, тъй като никой не желае да си изтегли газа от там.

Изходът
Изходът от тази обстановка може да бъде само в решение на страната да поеме част от разликата сред цената, на която е платен газа за нагнетяване на Чирен и пазарната сега. Все отново поради политически решения се стигна до тук, в реда на нещата е и политиците да оказват помощ. Алтернативата – всеобщи банкрути и най-скъп природен газ за семействата и бизнеса за доста дълъг интервал от време. Или с други думи, втора по-голяма газова рецесия в границите на по-малко от година и то в доста по-големи размери, в сравнение с първата.

Резултатът от бездействието постоянно е на гърба на крайните консуматори
Държавата оказва помощ на крайните консуматори на електрическа сила, като поема част от сметката. Няма причина да се оказва помощ на едните, а да се ощетяват другите. Важно е да се означи, че се касае освен за семействата, които се отопляват непосредствено на природен газ, само че и за клиентите на топлофикациите в София, Пловдив, Плевен, Бургас, Враца, Варна и Велико Търново.

Държавата в този случай е майка за едни и мащеха за други. Претенцията за обществено виновна страна би следвало да се отбрани със солидарно отношение в рецесията към всички семейства.

В отвореното писмо ясно е обяснено и до какво може да се стигне, в случай че се допусне тази втора газова рецесия в страната:
… “С актуалното отворено писмо Ви молим да не допускате грешката да оставите газовия бранш в България в колапс. От това ще пострадат всички – дребният човек, който икономисва всяка една стотинка, с цел да си заплати сметката за природен газ, дребното дружество за произвеждане на самун, което с отвращение подвига цената на същия този самун, с цел да оцелее, всички тези икономически клиенти, които са и работодатели на същите тези хора, за които приказваме, топлофикационните сдружения, които обезпечават топлота и уют в домовете ни “…

Сметките на семействата са в ръцете на Държавата Решенията за изхода от рецесията също.

За това газовите асоциации, асоциацията на топлофикационните сдружения, търговците и топлофикациите чакат решение, което ще докара до уравновесен излаз, щадящ крайните консуматори.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР