Държавата добавя 15 милиона лева към бюджета на Българската академия

...
Държавата добавя 15 милиона лева към бюджета на Българската академия
Коментари Харесай

Държавата добави 15 млн. към бюджета на БАН, с 23 млн. под поисканото

Държавата прибавя 15 милиона лв. към бюджета на Българската академия на науките за 2018 година. Това разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Министерския съвет, откакто организира там среща с управлението на Академията и премиера Бойко Борисов.

Сумата е с 23 млн. по-малко от ултимативно поисканата от Българска академия на науките.

Обещанието от министъра бе направено през днешния ден, откакто Българска академия на науките заплашиха с ефикасни протестни дейности, в това число по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, поради недостойното, по думите им, възнаграждение. В навечерието на празниците от фасадата на централното им ръководство, на метри от Народното събрание, бяха спуснати черни флагове като " знак на загиването на най-голямата и най-ефективната научна организация в страната ".

На 11 декември Общото заседание на Българска академия на науките разгласява и послание, в което се споделя, че учените от Българска академия на науките " за следващ път сме унизени от признатата от Народното събрание бюджетна дотация " и се декларира началото на митинг под надпис " Повече няма да поносим ".

В текста се показва също, че бюджетната политика към Българска академия на науките през последното десетилетие е " война против интелекта ".

Те илюстрираха с образци изказванията си: междинната заплата в България за бюджет 2018 година ще е 1080 лв., в София - 1420 лв., а в Българска академия на науките - 755 лв.. Стипендията на докторант е 450 лв., а минималната заплата - 460 лв., допълниха от Академията.

От Българска академия на науките формулираха задачите на митинга по следния метод:

" Запазване на изследователския потенциал на Българската академия на науките посредством приемане на целево финансиране за нормализиране на главните заплати на учените, експертите и научнопомощния личен състав по отношение на нивата, признати в други посоки в системата на Министерство на образованието и науката за 2018 година Това постанова целево допълнение на бюджетната дотация на Българската академия на науките с 38 млн. лева "

Тази сума би разрешила междинна съществена заплата за професор в размер на 1250 лв., на доцент - 1050 лева, на основен помощник - 850 лева, на асистенти и експерти с висше обучение - 750 лева, на научнопомощен личен състав със приблизително и полувисше обучение - 650 лева

От Академията желаеха още нарастване на докторантските стипендии до размера на една и половина минимална заплата към 1 януари 2018 година - 765 лева, както и целево поощрително финансиране съгласно резултатите от научноизследователската активност на научните организации в сходство с извършеното оценяване от МОН през 2017 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР