Държавата дава 140 млн. лв. за ваксини срещу ковид. Това

...
Държавата дава 140 млн. лв. за ваксини срещу ковид. Това
Коментари Харесай

Държавата дава 140 млн. лв. за ваксини срещу ковид

Държавата дава 140 млн. лева за ваксини против коронавирус. Това излиза наяве от оповестения в Държавен вестник бюджет на страната за 2023г. 



Най-вероятно сумата е предопределена не за възнаграждение на към този момент поръчани ваксини по програмата за европейска взаимност, а за нови, който страната ни ще съобщи в идващите месеци. През май тази година тогавашният здравен министър Асен Меджидиев разгласи, че остарялата ни е реализирана сделка да ни бъдат доставени единствено платените, само че към момента недоставени 1 400 000 дози ваксини. Останалите поръчани на европейско равнище ваксини ще бъдат канселирани против избрана такса. 

В последните седмици на министър Меджидиев увери, че е постигнал предоговаряне на изискванията за доставка на Ковид ваксини, което ще спести на българските данъкоплатци 188 млн. лева. 

Тогава стана ясно, че към края на март тази година в България са бракувани 2,8 милиона дози, а през април трябваше да се изхвърлят още 2,5 милиона дози. Тогава Меджидиев изясни, че имаме предплатени от постоянния кабинет „ Петков “ други 1,5 милиона дози.

В края на май, след реализирана сделка на европейско равнище, у нас трябваше да бъдат доставени единствено към този момент платените, само че към момента недоставени 1 400 000 дози ваксини.

Данните демонстрират, че всекидневно у нас ваксина против Ковид си слагат сред 5 и 10 души, което значи, че нужните дози за година не надвишават 4 000 броя. По неофициална информация Европейска комисия договаря имунизациите с " Пфайзер " и " Модерна " на цена сред 15 и 20 евро за доза. 

Грубата сметка демонстрира, че плануваните в бюджета 140 млн. лева стигат за пазаруване на над 3 млн. дози антиковид ваксини. 

България не е взела участие в определянето на броя на Коронавирус имунизациите, които би трябвало да ни бъдат доставени. В този развой са взели участие единствено пет страни, членки на Европейски Съюз. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като главния критерии за това е популацията. За България беше планувано голямо количество ваксини.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР