Държавата да създаде социални магазини за български хранителни стоки без

...
Държавата да създаде социални магазини за български хранителни стоки без
Коментари Харесай

Икономист предлага създаването на държавен Кауфланд

Държавата да сътвори обществени магазини за български хранителни артикули без надценка. Това предлага Невена Петрова, стопански специалист и някогашен ръководител на Съвета на шефовете на " Ел Би Булгарикум ". Тя приветства концепцията на служебния министър на земеделието Явор Гечев за основаването на магазин за хранителни артикули, в които ще се продават продуктите на държавната млечна компания " Ел Би Булгарикум ", продукция на университети и други производителите на храни, който ще отвори порти на мястото на ресторанта в министерството. Според Петрова страната би трябвало да направи магазинна мрежа, която има за цел да продава хранителни артикули с надценка, която да покрива единствено оперативните разноски. Изгражда се централизирана борса за изкупуване на храни, а логистичен център ще зарежда обществените магазини, като всички консуматори ще могат да пазарят на ниски цени.

„ Това е задача от публичен интерес, като целта не е да се търси облага. По този метод страната ще обезпечи достъп до храни на рационални цени “, изясни Невена Петрова. По думите й е абсурд, че сега колкото са по-малки обитаемоте места и надлежно приходите на хората ниски, толкоз по-скъпи са там питателните артикули.

Цените на питателните артикули в дребната потребителска кошница са се нараснали с 20%. Тези артикули са жизненонеобходими и касаят семействата със относително ниски приходи. Реален държавен инструмент за понижаване на цените няма, мониторингът на цените през осведомителния портал за хранителни артикули не може да се схване като действителна стъпка към намаление на цените, а като PR ход. В изискванията на пазарна стопанска система намесата на страната за дефинира на таван на цени или таван на облаги може да бъде единствено краткострочна мярка, която в последна сметка може да провокира дефицит на жизненоважни артикули, счита Невена Петрова.

Затова същински инструмент за трайно понижаване на цените може да бъде основаването на държавна комерсиална верига. Държавата ще покаже образец като води ценова политика, която не

може да наложи на частните търговски вериги в изискванията на пазарна стопанска система. Едновременно с това новата конструкция ще извършва значима социална задача за обезпечаване на достъп на всеки български жител до жизненоважни хранителни артикули на налични и идентични цени в цялата страна вместо да остане наблюдаващ, който прави мониторинг на ценовите разлики в другите области в страната. „ Най-просто казано е да се направи държавен Кауфланд “, акцентира икономистът Невена Петрова.

В изискванията на непрестанно растящи цени, страната може да бъде пример за морални, етични практики при търговията с хранителни артикули. Цените в новата верига могат да са по-ниски от тези в частните магазини заради обстоятелството, че главната цел на това сдружение няма да бъде да осъществя комерсиална облага, както е при частните вложения, където капиталът би трябвало да носи рентабилност на вложителите. Целта на държавната комерсиална верига ще бъде да подсигурява достъп на българските жители до жизненонеобходими хранителни артикули на допустимо най-ниски и равни цени в цялата страна. Това ще е допустимо тъй-като надценката, която ще бъде налагана върху цената на питателните артикули от производителите ще покрива единствено оперативните разноски по действие на сдружението свързани с логистика и заплати, а пространствата могат да бъдат държавни. В допълнение в тази комерсиална верига ще се оферират предпочитано български артикули, с цел да се даде поддръжка в най-голяма степен на родните аграрни производители и предприятия от хранително-вкусовата индустрия с дълготрайни контракти. Тази самодейност се вписва напълно и в европейската тактика „ От фермата до трапезата “ и гарантиране на продоволствена сигурност, хранене и публично здраве като подсигурява достъп до обезпечаването на здравословна храна на налични цени.

Невена Петрова добави, че за основаването на сходна верига, би трябвало да се направи държавно дружество, което да ръководи процеса. И да се следват положителните практики от частния бранш за основаване на логистичен център или центрове за изкупуване и депозиране на хранителни артикули по модела на комерсиалните вериги Кауфланд, Била, Лидл и други България е разграничена на 28 области и 265 общини. Крайната цел е отваряне на обществен магазин във всеки общински град.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР