Държава, в която целуването е персонализирано барабани от голямо изключение

...
В Испания целувката е широко разпространен обичай. Приятелите и семейството
Коментари Харесай

В Испания целувката е широко разпространен обичай. Приятелите и семейството го правят, независимо дали жена на жена, жена на мъж или мъж на мъж. Може да са устни към бузата или лек звук на целувка. Има много варианти и дори непознати се поздравяват по този начин.

Но не всички целувки са добре дошли, особено ако се считат от получателя за „импулсивен, сексистки неуместен акт без никакво съгласие“. Това научава президентът на испанската футболна федерация Луис Рубиалес, след като постави двете си ръце върху главата на звездата Дженифър Ермосо и я целуна директно по устните.

Далеч от това да се случи зад затворени врати, целувката се случи пред препълнен стадион и световна телевизионна аудитория, след като Испания спечели първото си Световно първенство за жени на 20 август при трудна победа с 1-0 над Англия.

Хермосо, 33-годишният нападател и ветеран от отбора, каза, че това е нежелана целувка и че тя се чувства „жертва на агресия“. Нейните съотборници споделят възмущението й, като сега всички те отказват да играят отново за Испания, докато Рубиалес не напусне или бъде отстранен.

Вместо да продължи празнуването на историческа победа, жест, който се случи малко след края на мача, сега засенчи останалите в Испания.

Ден след целувката Рубиалес каза, че е „направил грешка“, но оттогава настоява, че е по взаимно съгласие.

Но ФИФА, ръководният орган на световния футбол, го отстрани временно за 90 дни от работата му във федерацията. Испанското правителство изпрати жалба до Спортния трибунал на Испания, като стъпка към опит най-малкото да отстрани Рубиалес, който отказа да подаде оставка.

В петък скандалът ескалира още повече, когато Рубиалес направи предизвикателна реч на извънредното общо събрание на футболната федерация, където се очакваше да се оттегли, но вместо това многократно каза, че няма да го направи. Членовете на федерацията, които не са напуснали оттогава, го подкрепят и федерацията заплаши със съдебни действия срещу Хермосо, обвинявайки я в лъжа,

Напомняне за неравенството

За испанците епизодът е ярко напомняне, че страната, въпреки целия си напредък към правата на жените и равенството през последните години, все още има „мачо“ и „мачизъм“ като начин на живот за някои. То се засилва в случаите на домашно насилие, причинили смъртта на близо 40 жени в Испания тази година. Но в по-широк план мъжете все още имат властова позиция в много дейности и начинания в цялата страна, включително на работа.

„Това, което се случва в този конкретен случай, изпраща силно послание към всички спортни федерации и към всички жени, момичета и тийнейджъри, които практикуват спорт професионално или непрофесионално“, каза Таня Верге Местре, съветник по въпросите на равенството и феминизма в региона на Каталуния. правителство, каза CNN в неделя.

Тя каза, че Рубиалес „трябва да бъде уволнен“, заедно с онези, които не го държаха „отговорен или оправдаваха това поведение дълго време, не само по време на Световното първенство“.

Дженифър Ермосо (вляво) и Луис Рубиалес (вдясно). Дженифър Ермосо (вляво) и Луис Рубиалес (вдясно). AP/Гети изображения

Верге Местре, който е базиран в Барселона, добави, че „спортните федерации – които са частни асоциации – трябва да бъдат принудени да обучават по въпросите на пола. Всички членове на техните бордове, защото те трябва да могат да идентифицират тези случаи не само на сексуално насилие, но и на злоупотреба с власт, което е доста разпространено в професионалния спорт.“

Струва си да припомним, че Испания се класира високо по отношение на правата на жените, класирайки се на 19-то място от 146 държави, оценени от Global Gender Gap Index за 2023 г., след като направи измерими крачки за премахване на разликата между половете.

Броят на жените в бордовете на директорите е 32,4%, с около 3,5% повече в сравнение с 2021 г., но все още под целта от 40% в европейска директива за големи фирми, регистрирани на борсата, съобщи IESE, водещо бизнес училище в Испания, миналия март.

Страната обаче е и дом на крайнодясната партия Vox, която сега е третата по големина сила в парламента, и има за цел да използва нарастващото си влияние, включително в местните и регионалните правителства, за да върне десетилетия напредък в правата на жените, като блокира достъп до аборти, отмяна на законодателството относно насилието, основано на пола, и закриване на министерството на равенството.

През последните години се наблюдават масови протести срещу сексуалното насилие и така нареченото дело „Вълча глутница“ – където група мъже, които групово са изнасилили жена, първоначално са обвинени в сексуално насилие – особена точка на възпламеняване.

За женския футболен отбор на Испания имаше протести срещу по-ниско заплащане от мъжкия национален отбор. И жените настояха

Това, за което беше по-трудно да се подготвим, изглежда, беше нежелана целувка от самия връх на испанската футболна федерация, която заплашва да превърне историята на победата на Испания на Световната купа от история за таланта и постоянството на жените в приказка за всичко, което все още не е наред с отношението на страната към жените.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР