Дарение в размер на 5 хил. лв. ще направи Общината

...
Дарение в размер на 5 хил. лв. ще направи Общината
Коментари Харесай

Даряват пет хил. лева на параклиса „Свети вмчк. Георги Победоносец“

Дарение в размер на 5 хиляди лева ще направи Общината за почналото възобновяване на параклиса „ Свети вмчк. Георги Победоносец “ в Сливен. Предложението е включено в дневния ред на утрешната сесия на локалния парламент в Сливен. Ръководството на Общинския съвет организира първата си конференция за сегашния мандат в цялостен състав. В него влизат ръководителят Димитър Митев и зам.-председателите Стефан Пасков, Момчил Пантелеев и Кольо Милев.

62 точки следва да бъдат прегледани и гласувани на съвещанието на следващия ден. Две са спомагателните, постъпили досега. Едната се отнася за приемане на протокола от съвещание на Управителния съвет на Общински фонд „ Култура “. Другата – за разпределяне на финансови помощи на жители.

Сред по-важните точки Митев открои смяната на Наредбата за практикуване правата на притежател на Общината в комерсиалните сдружения с общинско присъединяване в капитала и общинските предприятия. Това, по думите му, се постанова, с цел да се синхронизира локалната Наредба с текстовете в признатия Закон за противопоставяне на корупцията.

Общинските съветници ще гласоподават и установяване на новите размери на възнагражденията на кметовете на обитаемоте места. Досега размерът на спомагателното трудово заплащане за добит трудов стаж и професионален опит бе 0,6% върху главната месечна работна заплата за всяка година. Ако предлагането бъде утвърдено, той ще стане 1 %.

На сесията ще бъде гласувано и разпределяне на годишна финансова помощ в поддръжка на активността на футболните клубове в общината в размер на 157 хиляди лева

Създаването на две нови обществени услуги също попада измежду точките за гласоподаване. И двете услуги са съотносими с тези, осигуряващи заслон. Едната съставлява Кризисен център, втората – Център за краткотрайно настаняване. Община Сливен обезпечи материална база и за двете услуги. Бяха построени два обществени центъра в края на 2023 година С решение на локалния парламент се чака те да проработят от 1 април т.г.

На конференцията през днешния ден участва и ръководителят на Постоянната финансова комисия към Общинския съвет Веселина Куртева. Тя уточни в елементи разбърквания по обособени пера от разходната и приходната част на бюджета, които също следва да бъдат гласувани. По думите й, става въпрос за планувани разноски за закупуване на климатици за детски кухни и яслени групи, закупуване на два автомобила за активността на Общинско дружество „ Градска подвижност “. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и за геодезическо снимане на изграждащата се сега улица от „ Ичеренско шосе “ до бул. „ Бургаско шосе “, както и за течащите процедури, свързани с разширението на ул. „ Г. С. Раковски “ и други

Друго предложение е обвързвано със основаване на Временна комисия за изменение на Наредбата за символиката.

Общинските съветници ще гласоподават още осъществяване на конкурс за избор на шеф на „ Дентален център – 1 Сливен “, както и миналогодишните доклади на стратегиите - за запазване на околната среда и за ръководство на отпадъците.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР