Данните за заподозрени в тероризъм ще се пазят от МВР

...
Данните за заподозрени в тероризъм ще се пазят от МВР
Коментари Харесай

Данните за заподозрени в тероризъм ще се пазят 20 години от МВР и ДАНС, предвижда проект

Данните за обвинени в тероризъм ще се пазят от Министерство на вътрешните работи и ДАНС за период от 20 години. Това планува разпоредба на вътрешния министър Валентин Радев и шефа на организацията Димитър Георгиев. В друга разпоредба пък се разказват отговорностите на притежатели или ползватели на публични здания, които би трябвало да разработят и ползват ограничения за противопоставяне на тероризма. Двата документа са оповестени онлайн за публично разискване.

След приемането им ще може да стартира и използването на ограниченията, записани в Закона за противопоставяне на тероризма. Досега този закон, признат в края на предходната година, не се прилагаше поради неналичието на взаимните наредби на Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Какво планува антитерористичният закон

В закона са планувани ограничения, които службите могат да ползват към обвинените в тероризъм след позволение на съда: да лишават персоналните документи, да забранят напредване без позволение, както и да наложат възбрана за срещи с избрани хора.

Разследващите могат също така да стопират достъпа до избрани интернет уеб сайтове при преценка, че там се пропагандира тероризъм.

Законът дава пълномощия и на армията. Военните ще имат полицейски пълномощия при положение на заплаха от тероризъм. Тогава те ще могат да патрулират по улиците, да ревизират документи за идентичност, да арестуват, да влизат в жилища без позволение и да употребяват мощ или оръжие.

Службите ще имат право и да вземат всяко транспортно средство, в случай че то не е благосъстоятелност на дипломатическа или консулска задача, или интернационална организация. Целта на мярката е при потребност да закарат някого до болница или да преследват терористи.

Задълженията на притежателите на публични здания

Мерки за противопоставяне на тероризма ще би трябвало да създават и ползват притежателите и ползвателите на:

- жп линии, пристанища и летища и пътни уреди по автомагистрали и пътища от първи клас за публично прилагане, метрополитени и оборудванията към тях като се изключи включените в листата на стратегическите обекти;

- здания и уреди за публично обслужване с потенциал над 1000 места за гости, като да вземем за пример общежития, хотели, планински хижи, ваканционни бунгала, лечебни заведения, музеи, библиотеки, художествени галерии, кинозали, концертни, оперни, театрални, танцови и циркови зали, църкви, банкови и небанкови финансови институции, здания на съда и прокуратурата, търговски центрове, базари, клубове, публични бани и сауни, игрални зали приемни здания на летища, железопътни гари, автогари, всички спортни обекти и други

- здания за публично обслужване с повърхност над 5000 кв.м или с потенциал от 200 до 1000 места за посетители;

- институции в предучилищно, учебно и висше обучение и детски ясли от по- ниска категория.

Всеки притежател или ползвател ще би трябвало да създава проект за сигурност, който наложително включва: разбор на риска; създаване на зони за сигурност в обекта; ограничения и процедури за деяние с инсталиране на детектори да вземем за пример, реагиране и превъзмогване на последствията при опасност от терористичен акт или осъществен подобен и други

Ще би трябвало да бъде избран и чиновник за връзка по сигурността, като за това да се осведоми документално съответната регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи. В обектите ще би трябвало да бъдат построени детайли за физическа отбрана като охранители, бариери, осветяване, аларми и други

Контролът по осъществяване на отговорностите в наредбата ще се реализира посредством инспекции от избрани от вътрешния министър или началника на ДАНС чиновници.

Как ще се съхраняват данните за обвинените

За практикуване на контрола информацията за обвинените в тероризъм ще се вкарва в Автоматизирана осведомителна система (АИС) на Министерство на вътрешните работи.

Унищожаването на преписките пък ще се прави в структурната единица, инициирала основаването им, след приключване на регламентираните периоди за предпазване.

Иначе в претекстовете и на двете проектонаредби е записано: " През последните години терористичната опасност се разрасна и промени. Нападенията, осъществени на европейска територия през 2014, 2015, 2016 и 2017 година, са доказателство, че този риск може да се трансформира в действителност, което постанова реакция с оглед адаптиране към заканите. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР