Данните за динамиката на БВП от първото тримесечие са по-скоро

...
Данните за динамиката на БВП от първото тримесечие са по-скоро
Коментари Харесай

Райфайзенбанк: Най-песимистичните прогнози за икономиката през първото тримесечие не се сбъднаха

Данните за динамичността на Брутният вътрешен продукт от първото тримесечие са по-скоро позитивни, регистрира Райфайзенбанк в месечния си макроикономически разбор. Предвид старта на пандемията през март, най-сериозният удар ще се прояви в макростатистиката за второто тримесечие.  Официалната статистика за този интервал ще бъде оповестена едвам през август и септември, само че краткосрочната бизнес статистика на Национален статистически институт за април към този момент регистрира съществени спадове: в промишлеността с 15.7%, в строителството с 15.0%, а в търговията на дребно – с 19.0% на годишна база, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Според Национален статистически институт през първото тримесечие на 2020 година действителният стопански напредък, по отношение на същия интервал на предходната година, въпреки и слаб бе позитивен на равнище от 1.2%.

„ В рамките на Брутният вътрешен продукт от страна на търсенето вложенията спаднаха със 7.1%, до момента в който потреблението едва се усили – с 1.4%. От друга страна, повишаването на износа през тримесечието (1.8%) бе по-бързо от това на вноса (0.3%) ”, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

От страна на производството, през първото тримесечие промишлеността спадна с 1.6%, до момента в който услугите, строителството и селското стопанство усилиха продукцията си, надлежно с 1.8%, 1.1% и 1.4% на годишна база.

На този декор безработицата през първото тримесечие спадна с 0.4 пр.п. по отношение на първото тримесечие на 2019 г – до 4.6%, а инфлацията бе умерена (3.2%), като последователно се забави до 2.8% към края на май.

Интернет основани high frequency данни към юни отразяват аспекти от възобновяване в разнообразни страни. Според тях България се връща малко по-бързо към естествен живот от да вземем за пример прилежаща Румъния и кандидатстващата дружно с нас за чакалнята на Еврозоната Хърватия. Причина за тази динамичност, разумно, е по-бързото разхлабване на ограничаващите ограничения у нас. От друга страна, знаците за субективно разбиране на икономическото възобновяване в България са малко по-песимистични от тези в Румъния и Хърватия.
infographic_3.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР