Данните се обобщават от 1967 година Представителите на екоинспекцията (РИОСВ)

...
Данните се обобщават от 1967 година Представителите на екоинспекцията (РИОСВ)
Коментари Харесай

Повече птици зимуват на язовир „Тича“ 

Данните се обобщават от 1967 година

Представителите на екоинспекцията (РИОСВ) в Шумен са взели участие взаимно с Българското сдружение за отбрана на птиците в броене на водолюбивите пернати и са обходили 9 язовира на територията на Шуменско и Търговищко.

Има доста нарастване на водолюбивите птици на язовир “Тича” край Шумен. Преброени са 1734 пернати, а през 2021 година са били 1007 броя.

Най-вероятно напорът е обвързван с нараствания воден приток към язовира. Повече водолюбиви екземпляри са преброени и в язовирите “Шумен”, “Фисека” и “Поляница”, оповестяват от Регионална инспекция за опазване на околната среда Шумен. Спад на водоплаващи е регистриран в бент. “Лозево”, бент. “Мараш” и бент. “Ястребино”. Среднозимното броене на водолюбивите птици се организира от 1967 година в съвсем всички европейски страни. Събраните данни ще бъдат изпратени към Националната система за мониторинг на положението на биологичното многообразие. Целта е определяне на числеността на зимуващите в България водолюбиви птици и установяване на най-важните водоеми и територии за тях.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР