Данните от проведеното през 2021 г. преброяване на населението в

...
Данните от проведеното през 2021 г. преброяване на населението в
Коментари Харесай

Преброяването обърка сметките на политиците – ето как се разпределят депутатите по области

Данните от извършеното през 2021 година броене на популацията в България ще доведат до преизчисляване на броя на депутатите, които влизат в Народното събрание от обособените изборни региони в страната. Корекциите ще са факт за идните предварителни парламентарни избори.

Официално към момента не е ясно кои региони ще имат по-малко депутати и кои повече. „ ЦИК има подготвеност с първите си решения, които би трябвало да вземе неотложно след указа на президента за насрочване на избори “, сподели няколко пъти във вторник ръководителят на изборната комисия Камелия Нейкова. Президентът Румен Радев към този момент разгласи, че изборите ще са на 2 април, само че до самото издаване на указа остава още повече от седмица.

Независимо, че ЦИК още не е споделила по какъв начин ще се трансформират мандатите, калкулации на Mediapool въз основата на данните от преброяването на Национален статистически институт (НСИ) демонстрират, че представителността на обособените региони в Народното събрание ще се промени доста. Това обаче няма да даде процентен бонус на нито една от партиите, а по-скоро ще сътвори вътрешнопартийни проблеми с листите.

Какви се чака да са измененията

България е разграничена на 31 изборни региона, като в общия случай те следват областите на страната. Изключения вършат единствено областите София-град и Пловдив. В столицата има не един, а три изборни региона – 23 МИР, 24 МИР и 25 МИР. На избори пък област Пловдив е разграничена на две – Пловдив град и Пловдив област.

Според информацията на Mediapool 6 от общо 31-те изборни региона ще имат с мандат по-малко по отношение на до момента. Това са регионите Добрич (от 6 на 5), Ловеч (от 5 на 4), Монтана (от 5 на 4), Пазарджик (от 9 на 8), Плевен (от 9 на 8) и Русе (от 8 на 7).

Реклама

Други четири изборни региона пък ще получат по-голямо депутатско посланичество. Три от тях ще получат с мандат повече. Става дума за Варна (от 15 на 16), Пловдив-град (от 11 на 12) и 24 МИР София (от 12 на 13). Досегашният най- огромен изборен регион – 23 МИР София, усилва още повече тежестта си и към този момент вместо 16 депутати ще излъчва 19 народни представители.

Останалите 21 изборни региона резервират досегашните си мандати. За част от тях това се дължи на текста в изборния закон, който в другите си форми от повече от 20 години планува минималната квота от изборен регион да е не по-малко от 4 мандата. Такава е обстановката в този момент с Видин, Габрово, Разград, Смолян и Търговище.

Защо новото систематизиране на мандатите няма да даде
бонус на никоя партия

Независимо, че разпределението на мандатите на тези избори ще се промени, то няма да даде
бонус за никоя партия. И причина за това е изборната система, която в България е пропорционална. Тя планува при определянето на депутатските места водещ да е общият % поддръжка от вота в страната и чужбина за всяка обособена партия или коалиция, която е минала 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание.

Тоест, в случай че мандатите на регионите бяха преразпределени още преди изборите през октомври предходната година, да вземем за пример ГЕРБ отново щеше да има общо 67 народни представители, само че евентуално самият състав на парламентарната група щеше да е по-различен – някои от сегашните депутати нямаше да са влезнали за сметка на такива, които в този момент са отвън Народното събрание.

Така за идните избори въпросът с смяната в мандатите ще създаде по-скоро вътрешнопартийни организационни проблеми в обособените обединения. Причината е, че всяка партия или коалиция, която чака да влезе в Народното събрание, ще би трябвало да реши и новата тежест на обособените региони, а оттова – да реши на кои места да сложи най-важните си хора, с цел да влязат те сигурно в идващото 49-о Народно заседание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР