Данните от Информационната система за ражданията (Регистъра на ражданията в

...
Данните от Информационната система за ражданията (Регистъра на ражданията в
Коментари Харесай

Данните от Регистъра на ражданията в България са в процес на актуализация

Данните от Информационната система за ражданията (Регистъра на ражданията в България) към сегашния миг са в развой на актуализация. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Например, съгласно Регистъра на ражданията в Област Видин от началото на годината до сегашния миг са родени 75 деца. По публични данни от двете лечебни заведения на територията на региона общият брой на новородените към 31 декември е 330.

Данните от регистъра не са настоящи, защото, от една страна, през 2018 година бяха открити, а след това и отстранени, няколко механически срутва в системата.

От друга страна, с анулацията на Медицинския стандарт „ Акушерство и гинекология “ отпадна задължението на лечебните заведения в тридневен период да подават централизирано информация за осъществените раждания и параметрите, свързани с тях.

Министерството на здравеопазването реализира Проект „ Доизграждане на Национална здравно-информационна система (НЗИС) – стадий 1 и стадий 2 “, като част от която е планувано създаването и внедряването/ надграждането и интеграцията с НЗИС на най-малко 30 електронни регистъра от Сектор „ Здравеопазване “, като тук попада и регистърът на ражданията. В момента се организират публичните поръчки за построяването на НЗИС.

С построяването на НЗИС ще се постави основата на електронното опазване на здравето – ще бъде осъществена съгласуваност сред множеството създадени и функциониращи сега системи в региона на опазването на здравето, сред които тези на НЗОК, на Националните центрове и изпълнителните организации, на лечебните заведения и т. н. Това ще разреши обмена и контрола на информацията в действително време.

Единната система ще включва електронен запис, електронна рецепта, електронно направление, както и гореопоменатите регистри. Чрез интеграцията ще се реализира възстановяване на организацията, контрола, планирането и прогнозирането на дейностите в системата на опазването на здравето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР