Данните на икономическите изследователи в Кил показват, че САЩ остават

...
Данните на икономическите изследователи в Кил показват, че САЩ остават
Коментари Харесай

САЩ оказват най-мощна подкрепа на Украйна с военна и финансова помощ

Данните на икономическите откриватели в Кил демонстрират, че Съединени американски щати остават най-големият сегашен покровител на Украйна, а взети дружно, вноските на страните от Европейски Съюз сега са равни на помощта от Съединени американски щати, оповестява " Цайт ".

Според последните калкулации на Института за международна стопанска система в Кил (IfW), Съединени американски щати остават най-големият сегашен покровител на Украйна с еквивалента на 10,3 милиарда евро от началото на войната и към този момент оповестиха идващото доста нарастване на уговорката си. Експертите от университета в Кил сумират както директните доставки на оръжие, по този начин и други типове финансова поддръжка. Допълнителните 33 милиарда $, които президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че ще бъдат предоставени на Украйна, към момента не са взети под внимание от IfW, защото тази сума първо би трябвало да бъде доказана от американския Конгрес.

Всички страни от Европейски Съюз дружно, в това число средствата, обещани от институциите на Европейски Съюз и Европейската капиталова банка, към този момент възлизат на 12,8 милиарда евро. С директна поддръжка в размер на 1,8 милиарда евро Германия се подрежда на пето място измежду страните донори след Полша, Англия и Канада (без да се вземат поради средствата, обещани непряко посредством Европейски Съюз, защото тук има риск от неведнъж отчитане).

" Взети дружно, вноските на страните от Европейски Съюз сега са равни на помощта от Съединени американски щати, което е предстоящо поради географската непосредственост на Украйна ", споделя Кристоф Требеш, шеф на проучванията в IfW Кил, който дава отговор за изследването на помощта за Украйна. " Все отново е учудващо, че измежду 5-те най-големи донори има единствено две страни от Европейски Съюз. За разлика от Германия и Полша, през последния месец страни като Франция, Испания и Италия съвсем не са дали обещание нова забележителна двустранна помощ за филантропични или военни цели. "

Според данните за предоставената военна помощ Съединени американски щати още веднъж са преди всичко, следвани от Полша, Германия на трето място, а след нея Англия и Канада.

По отношение на икономическото произвеждане Естония е най-големият покровител на Украйна, следвана от Литва и Полша. Съединени американски щати и Германия, които способстват с по към 0,05% от брутния вътрешен артикул, са с почти еднакъв брой точки надлежно на 10-о и 11-о място в този разбор.

Проследяването на поддръжката за Украйна записва и дефинира количествено военната, финансовата и филантропичната помощ, обещана на Украйна - понастоящем от 24 януари до 23 април 2022 година Взети са поради 31 страни, по-специално страните от Европейски Съюз и другите членове на Г-7, както и обещанията за помощ от Европейската комисия и Европейската капиталова банка. Вземат се поради уговорките, поети от тези държавни управления или институции към украинското правителство; частните дарения или тези на интернационалните организации като МВФ не се включват. Тя не включва и помощта за прилежащите на Украйна страни като Молдова или други страни - да вземем за пример за банкет на бежанци.

Източниците на данни са известия на публични държавни организации и отчети на интернационалните медии. Често забележителните разноски за настаняване и грижи за украинските бежанци в чужбина са мъчно измерими заради липса на данни. Същото важи и за частни дарения или обещания, направени от интернационалните организации като Червения кръст.

Публикуваната версия на системата за следене на поддръжката в Украйна е предварителна (бета) версия, която ще бъде непрестанно разширявана, поправена и подобрявана през идващите седмици. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР