Данните до момента сочат, че целият вот ще ни струва

...
Данните до момента сочат, че целият вот ще ни струва
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Тези избори са един експеримент

Данните досега сочат, че целият избор ще ни коства към 40 млн. лв.. 7,5 млн. от тях ще отидат за машинното гласоподаване. Броят на машините в скада, тестван от ЦИК, е 3300 ", сподели в студиото на "Денят ON AIR " анализаторът проф. Михаил Константинов.

Ако едно устройство даде недостатък, то ще бъде сменено от друго. Машините са създадени особено за нашите евроизбори, а цената на една е 2500 лева

Във връзка със сигурността на вота, проф. Константинов разяснява пред Bulgaria ON AIR, че единственото, за което имаме гаранция, е че няма по какъв начин да бъде пуснат нереален глас. Грешка, която е постоянно срещана при хартиените бюлетини.

"Холандия се отхвърли от машинното гласоподаване заради две аргументи. В страната считат, че тайната на вота не е обезпечена и гласовете могат да бъдат манипулирани ", добави още математикът в студиото на Ганиела Ангелова.

Машините няма да имат връзка с интернет. Те не са свързани с безусловно никакви мрежи. Във всяка секция ще има по три смарткарти за гласоподаване за гласоподавателите.

"Изборите на 26 май ще бъдат един опит, който се надявам да бъде сполучлив ", означи още Михаил Константинов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР