Данни от гръцкия оператор на електроенергийната мрежа ADMIE показват спад

...
Данни от гръцкия оператор на електроенергийната мрежа ADMIE показват спад
Коментари Харесай

Гърците бързо намаляват потреблението на ток и се готвят да пестят още през зимата

Данни от гръцкия оператор на електроенергийната мрежа ADMIE демонстрират спад в потреблението на електрическа енергия през юли, като семействата на ток със приблизително и ниско напрежение и предприятията са понижили потреблението с 27.566% в съпоставяне със същия месец на предходната година.

Гърция може и да не е наложила наложителни енергоспестяващи ограничения като други европейски страни в опит да ограничи въздействието на растящите цени на електрическата енергия, само че това не е спряло семействата и бизнеса да саморегулират потреблението си, с цел да понижат разноските, разяснява " Катимерини ".

Потреблението на електрическа енергия от предприятия с високо напрежение също сподели спад от 27.542% през същия месец, след нараствания от 8.39% и 13.5% надлежно през юни и май в съпоставяне със същите месеци на 2021 година Но съгласно представители на промишлеността това по-скоро се дължи на 50% понижение на потреблението от минната компания Larco през юли и не отразява съответна наклонност в локалната енергоемка промишленост.

По сходен метод вътрешното ползване на природен газ също е в низходяща наклонност от април, основно вследствие на понижаване на потреблението от рафинериите, които са измежду огромните консуматори и са заменили скъпия природен газ с нафта, с цел да понижат оперативните разноски. Според данни от юли на Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA), вътрешното ползване на газ е намаляло с 12.8% на годишна база през юли, от 6 687 745 973 киловатчаса до 5 829 330 209 kWh.

Метеорологичните условия ще бъдат значим знак за наклонността в търсенето на електрическа енергия и газ в Гърция и като цяло в Европа, която се надява на мека зима, с цел да се оправи с високите цени и дефицит. Но в края на лятото " Катимерини " показва, че семействата наподобява ще би трябвало да платят спомагателни 5-6 милиарда евро, с цел да купят нафта и природен газ за зимата.

Миналата година нафтата за отопление се продаваше за 1.16 евро за литър, а през октомври цената ще е 1.70 евро за литър. Нещата са по-зле с природния газ: предишния октомври той струваше 6 евро за киловатчас, а тази година цената му скочи до 24 евро за киловатчас и може да се увеличи. Ако тези цени се запазят, а за момента прогнозите са в действителност песимистични, семействата скоро ще се изправят пред алтернативата или да понижат фрапантно потреблението, или да усилят фрапантно разноските.

Министерството на финансите към момента обмисля нови помощи, само че се изчерпва потенциалът на страната да компенсира възходящите разноски за субсидиране на електрическа енергия. При природния газ на семействата се пада над една четвърт от общото ползване на Гърция: през първата половина на 2022 година от употребяваните близо 30 тераватчаса 8.2 Twh са били употребявани от семействата.

През януари 2021 година kWh природен газ струваше 1.6 цента (0.016 евро) на фючърсния пазар в Амстердам. През октомври 2021 година, когато повишаването към този момент бе почнало, струваше 6.38 цента. Този август цената се повиши до 17 цента и хората се опасяват каква ще бъде тя през септември.

Дори като се вземат поради отстъпките посредством Фонда за енергиен преход, крайните консуматори могат да бъдат призовани да заплащат над 25 цента за kWh природен газ. Ако цените не паднат в близко бъдеще - което не е евентуална вероятност - семействата ще би трябвало да търсят други възможности. Отопляващите се на ток имат великодушна държавна дотация, поради която ще заплащат по-малко за kWh от предходната година, макар избухливото повишаване на електрическата енергия, изяснява изданието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР