Дания ще увеличи разходите си за отбрана с 5,43 млрд.

...
Дания ще увеличи разходите си за отбрана с 5,43 млрд.
Коментари Харесай

Дания ще увеличи разходите си за отбрана с 5,4 милиарда евро

Дания ще усили разноските си за защита с 5,43 милиарда евро през идващите пет години, като влага в подсилване на военния си потенциал, удължение на наборната военна работа и даване на спомагателна поддръжка за Украйна, оповестиха от Министерството на защитата, съобщи Агенция Франс Прес.


" Правителството възнамерява да усили разноските за защита с общо 40,5 милиарда крони сред 2024 и 2028 година ", написа в изказване на министерството.

" Общият бюджет за защита, в това число помощта за Украйна, ще подхожда на 2,4 % от датския Брутният вътрешен продукт през тази година и през 2025 година ", съобщи на конференция министър-председателят Мете Фредериксен.

НАТО си е сложила за цел военните разноски на своите членове да възлизат на 2% от Брутният вътрешен продукт.

Този нов пакет идва, откакто скандинавската страна, една от основателките на НАТО, към този момент разгласи предходната година, че утроява военните си разноски за 10 години.

" Никога не сме спирали да влагаме в защита, само че това не е задоволително ", добави Мете Фредериксен.

" Ако желаеме да реализираме задачата на НАТО да можем да разположим бригада от 6000 бойци допустимо най-бързо и да защитим Дания от въздушни набези, би трябвало да се модернизираме още по-бързо ", добави тя.

Дания също по този начин ще удължи периода на военната работа от четири на 11 месеца и тя към този момент ще бъде отворена за дами. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР