Даниел Смилов, Местните избори в неделя ще имат сериозно, дългосрочно

...
Даниел Смилов, Местните избори в неделя ще имат сериозно, дългосрочно
Коментари Харесай

Терзиев, Хекимян, Григорова: Вотът в София ще изправи България пред два различни политически сценария

Даниел Смилов,

Местните избори в неделя ще имат съществено, дълготрайно отражение върху централната власт в България - какъвто и да е техният резултат. Затова партиите и жителите би трябвало да се отнасят съществено към тях и да не ги употребяват просто с цел да вентилират насъбрани конюнктурни недоволства.
Столицата София

Изборите в София са значително ключът към последващите политически събития в страната. На финалната права на акцията е ясно, че Васил Терзиев от ПП-ДБ е сигурен участник в балотажа с към 9% преднина пред втория. Към момента, по данни от " Алфа Рисърч " и други организации, с дребна преднина за второто място води Антон Хекимян. Но наклонността при него е изразено отрицателна и той ще завърши акцията с по-малка поддръжка, в сравнение с я стартира. За разлика от него Ваня Григорова организира сполучлива акция и разшири съществено кръга от евентуални гласоподаватели. Затова няма да е изненада и балотаж Терзиев-Григорова.

И при двата вероятни балотажа като любимец ще влезе Васил Терзиев, само че успеха му няма да е обезпечена, а ще изисква оптималната готовност на последователите на ПП-ДБ и привличане на дали своят вот за Вили Лилков (и вероятно Антон Хекимян). Ваня Григорова би могла да притегли протестен избор против " сглобката " в националното ръководство и от тази позиция тя съставлява може би по-голямо предизвикателство за Терзиев. Хекимян - въпреки че има капацитет да прибави дали своят вот за Лилков и даже " Възраждане " - ще влезе в балотажа с ниска скорост и слаба инерция, което ще направи задачата му доста сложна.

Една победа на Васил Терзиев в София би била от голямо значение за ПП-ДБ. Без нея те ще са в доста слаба позиция в националната политика. Правителството " Денков " може и да не падне (дори може да оцелее и без лични промени), само че способността на ПП-ДБ да прокарват своите хрумвания в политиката ще намалее фрапантно. Това ще се отрази и на конституционната промяна, която най-вероятно ще бъде орязана толкоз, че да стане безсмислена. ГЕРБ и Движение за права и свободи ще са в извънредно комфортна позиция, тъй като ще могат мощно да въздействат на ръководството, само че в същото време ще продължат да се държат като съпротива на кабинета " Денков ".

Особеното обаче е, че в случай че Терзиев не завоюва София, то няма да е за сметка на Хекимян, а вероятно на Ваня Григорова. Това би основало напълно друга динамичност в страната като цяло. Григорова няма да се задоволи с кметското място, а бързо ще се трансформира в водач на русофилското ляво, като превземе или измести Българска социалистическа партия и засенчи радикалите от " Възраждане ". Вероятно е тя да оглави групировка, която ще се употребява и с утвърждението на Радев.

Ако Васил Терзиев завоюва в София - което е най-вероятният сюжет съгласно изследванията, ПП-ДБ ще получат сериозна поддръжка за провежданите от тях политики и ще се снабдят с опция да се утвърдят като мощна и дълготрайно значима групировка в центъра и център-дясното пространство. Самият Терзиев също има капацитет да се трансформира в сплотяваща фигура сред Политическа партия и Демократична България: той е млад, сериозен и целеустремен, а електоралният триумф е нужното лепило за една трайна коалиция.

Без да се драматизира ненужно, може да се заключи, че изборите в София ще изправят България пред два напълно разнообразни политически сюжета. Една победа на Васил Терзиев би консолидирала позициите на проевропейските и евроатлантическите сили в страната и би подсигурила интеграцията ѝ в Европейски Съюз (Шенген и еврозоната). Победа на Ваня Григорова би била триумф за русофилските и евроскептичните сили с всички последствия от това. Победа на Хекимян, която все още наподобява минимум допустима, би отслабила доста евроатлантическия лагер (ПП-ДБ по-специално) и би го направила доста уязвим за корупционни нападки. В последна сметка, в случай че евроатлантизмът зависи от партии, чиито водачи са по един или различен метод в листата " Магнитски ", обстановката ще е мощно проблематична.

Пловдив и Варна

В Пловдив ще има сигурен балотаж сред претендентите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Тук краткотрайните места в конкуренцията са разменени: води претендентът на ГЕРБ. ПП-ДБ имат добър претендент в лицето на Старибратов - и разполагат с голямата опция да консолидират протестен избор против дългогодишното ръководство на ГЕРБ в града и особено наследството на Иван Тотев. Ако в София ПП-ДБ се показват добре на първия тур, това ще сътвори сериозна инерция в тяхна изгода и в Пловдив. Спечелването на двата най-големи града в страната наподобява като задача най-много за ПП-ДБ. Това е реалистична задача, само че тя ще изисква още доста старания.

Варненските избори също могат да доведат до балотаж сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Тогава обстановката ще е като в Пловдив и претендентът на ПП-ДБ ще може относително елементарно да консолидира протестен избор против Портних. Но е евентуален и балотаж сред ГЕРБ и " Възраждане ", който елементарно ще бъде извоюван от ГЕРБ, макар наследството на сегашния кмет. Затова ГЕРБ и Движение за права и свободи имат интерес да подкрепят " Възраждане " във Варна, което може да стане по доста способи, в това число и посредством пазаруване на гласове. Отново несъмнено ще станем очевидци на голям брой преференции за хостеси, русалки, сирени и други варненски създания от електоралния фолклор. Срамно е такива фактори да имат въздействие, само че като си затваряме очите за тях, те не изчезват. Опитът го потвърждава.

Битката за двата огромни града добавя и нюансира разбора на софийските избори. Ако ПП-ДБ завоюват София, само че не и Пловдив или Варна, те ще са изпълнили проект " най-малко " и биха могли да настояват, че на национално равнище салдото на силите се е запазил. Ако пък ГЕРБ завоюва София, а ПП-ДБ - Пловдив, това ще е по-скоро утешителна премия за изгубилия в конкуренцията.

Големите градове на страната

ГЕРБ евентуално ще победи в доста от останалите огромни градове на страната. Пробиви тук и там ще има от други партии. Движение за права и свободи ще вземат своето в районите си. Но в случай че ПП-ДБ излезе на балотаж в огромни градове, това ще е триумф за тях. А ще се открие и опция за готовност на протестен избор - там, където има неодобрение от досегашното ръководство. Много мъчно е да се вършат детайлни прогнози занапред, най-малкото тъй като за множеството градове няма изнесена социологическа информация. От тази позиция резултатите тук би трябвало да се наблюдават с изключително внимание.

Битката за кметове е, несъмнено, единствено една част от огромното уравнение - другата е вотът за общински препоръки. ПП-ДБ употребяват прочут отлив на поддръжка на национално равнище поради присъединяване си в " сглобката ". Този отлив неизбежно ще се отрази и на вота за съветници. За да извърнат наклонността, ПП-ДБ имат голяма потребност от знакови електорални победи в София, Пловдив и други градове. Единствено такива победи могат да върнат обезверени гласоподаватели и водачите на тези обединения сигурно схващат това.

Накрая, колкото и да е клиширано - ориста на българите е в техните ръце. Те имат действителен, важен избор. Трябва да знаят, че локалните избори не са единствено значими за кметове и ръководството на градовете. В тях се раждат и водачи, които остават за десетилетия напред. И тези водачи могат да водят България на запад, на изток или в корупционното тресавище. Хората не трябва да се залъгват, че изборът им е без значение или просто е експресия на едно или друго морално или естетическо неодобрение. Става дума за образа не на обособени градове, а на страната като цяло.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР