Даниел Митов и Христо Ангеличин в съда © Анелия Николова

...
Даниел Митов и Христо Ангеличин в съда © Анелия Николова
Коментари Харесай

Даниел Митов - оправдан, Христо Ангеличин е осъден на 4 години затвор

Даниел Митов и Христо Ангеличин в съда

© Анелия Николова Още по тематиката
Христо Ангеличин с условна присъда на първа инстанция
5 окт 2018
Обвинителен акт против Даниел Митов и Христо Ангеличин е импортиран в спецсъда
12 дек 2017
" Антикорупционен " Робокоп в ръцете на превзетата власт

Тъмната страна на промените, наречени битка с корупцията
17 ное 2017
Прокуратурата внесе обвинителен акт против Христо Ангеличин

Бившият зам.-министър на външните работи отива на съд поради договорка за нови телефонни централи в 12 посолства
10 май 2017
Прокуратурата повдигна обвиняване на Даниел Митов
9 май 2017 Специализираният углавен съд оправда изцяло някогашния министър на външните работи в кабинета " Борисов " 2 Даниел Митов по обвиняването за закононарушение по работа и занемареност по отношение на изплатени на компания близо 500 000 лв. за служебни пътувания. По същото обвиняване обаче зам.-министърът на вътрешните работи Христо Ангеличин от същия кабинет е наказан на 4 години затвор дейно и 4000 лв. санкция за занемареност. Присъдата е на първа инстанция, т.е. не е дефинитивна. Мотивите на съда към този момент не са известни, те ще бъдат оповестени по-късно.

Това е втората присъда против Ангеличин в качеството му на някогашен зам.-министър на външните работи, произнесена в границите на по-малко от месец, само че предходната е условна и също не е влезнала в действие. На 5 октомври Специализираният углавен съд (СпНС) разгласи присъда от две години отнемане от независимост условно с изпитателен период от 4 години и санкция от 5000 лева по другото дело против него - за занемареност по отношение на пазаруването на телефонни централи в 12 задгранични представителства на България по времето, до момента в който Ангеличин беше зам.-министър. Според прокуратурата виновността на Ангеличин се състои в това, че той не е упражнил задоволителен надзор върху активността на подчинените му дирекции в министерството по процедурата за пазаруване. Мотивите и по тази присъда обаче към момента не са оповестени.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Обвинението по актуалното дело е по отношение на контракт за обезпечаване на служебните пътувания на чиновниците на министерството в чужбина - полети, хотели и медицински застраховки за първата половина на 2016 година (от 15.01.2016 година до 22.07.2016 г.). Министерството на външните работи (МВнР) не е оповестило социална поръчка за компания, която да обезпечава тези служебни пътувания, като вместо това е употребило услугите на компанията, обезпечена по социална поръчка от Министерството на земеделието и храните за навременно обезпечаване на услугата. По тази причина Министерство на външните работи е сключило две съглашения със земеделското министерство и е изплатило общо 700 000 лева Според прокуратурата Министерство на външните работи е трябвало да си разгласи обособена социална поръчка, а откакто не е направило това - парите са непозволено платени. Няма спор, че услугата, за която са изплатени, е била осъществена, само че тъй като не бил обезпечен надзор по осъществяването, ведомството било ощетено, гласи обвиняването.

Делата против Митов и Ангеличин са част от серия наказателни процеси, демонстративно заведени от прокуратурата незабавно след разпускането на втория кабинет на ГЕРБ, само че единствено против членове на кабинета от Реформаторския блок.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР