Даниел Крейг се превърна в един от най-известните актьори в

...
Даниел Крейг се превърна в един от най-известните актьори в
Коментари Харесай

Даниел Крейг – актьорът, превърнал се в съвременна класика

Даниел Крейг се трансформира в един от най-известните артисти в международен мащаб, с помощта на превъплъщението си в Джеймс Бонд, чийто смокинг облече в общо пет кино лентата от сагата за английския разузнавач, появили се на огромен екран в интервала от 2006 година до 2021 година Той обаче не е само Агент 007, а артист с дълга история, която също заслужава да бъде разказана.

Роден е на 2 март 1968 година в Честър, Обединеното кралство. Както при множеството му известни сътрудници, по този начин и неговите родители се развеждат, когато е още дете. На 6 години изиграва първата си роля в учебна пиеса, само че стартира да се занимава по-сериозно с специалността, когато е на 14 години. Даниел е покорен от театралното изкуство и дълго време взе участие в разнообразни постановки (независимо учебни или не) преди да стигне до киното. Когато се мести в Лондон, с цел да учи актьорско майсторство, работи в няколко заведения, с цел да може да заплаща образованието си. В един миг му става доста мъчно да се устоя и остава покрив над главата си. 

През 1992 година получава първата си кино роля в " The Power of One ", а след нея идват още няколко дребни телевизионни и театрални функции. Ролята, която се счита за негов пробив е тази в " Our Friends in the North " (1996 г.). Сред по-успешните му филми преди поредицата за Джеймс Бонд са: " Lara Croft: Tomb Raider " (2001 г.), който, макар комерсиалния си триумф, получава ниска оценка от критиците, " Road To Perdition " (2002 г.), " Layer Cake " (2004 г.), " Munich " (2005 г.), " Елизабет " (1998 г.) и др. 

През 2006 година влиза в обувките на Агент 007 във кино лентата " Казино Роял ". Когато получава позвъняване от режисьора на кино лентата, че той ще бъде новият Джеймс Бонд, Крейг е на пазар в хранителен магазин. Щом чува новината, той зарязва всички артикули и вместо това си купува бутилка водка. Въпреки първичния ужас и отрицание за избора тъкмо той да изиграе паметния воин, подбудени поради външния му тип, в следствие версията на Крейг се трансформира в най-харесваната и най-разпознаваемата. Участва в общо 6 кино лентата от тази поредност и всеки от тях се трансформира в екшън класика, а " 007 Координати: Скайфол " дтава първия филм от сагата, който надвишава 1 милиард $ доходи в бокс-офиса.

Една от основните аргументи, поради която Крейг не е харесван първоначално, е русата му коса, защото в предходните акомодации Бонд е бил тъмнокос. Продуцентите му оферират да се боядиса, само че той изрично отхвърля, което го прави първия рус Джеймс Бонд от началото на поредицата. Дори в " Бонд 25 " (2021 г.) отхвърля да прикрие посивялата си коса. Казва, че желае публиката да види по какъв начин героят остарява. Споделя, че още след " Спектър " (2015 г.) желае да се откаже от поредицата, само че режисьорът се свързва с него, с цел да му показа новите си хрумвания, с което съумява да го стимулира да се завърне в емблематичната роля.

Не е безизвестно, че Крейг извършва множеството си каскади, вместо да употребява дубльор. Две от най-сериозните му пострадвания са тези на лицето и на палеца (като остава без пръстов отпечатък на този пръст). По време на фотоси по този начин порязва лицето си, че се постанова да си направи даже пластична интервенция. Заради риска на специалността застрахова цялото си тяло за 9,5 милиона $, тъй като с сходни каскади в никакъв случай не е несъмнено какво може да се случи.

Да влезе в облика на известния разузнавач е изключително и вълнуващо прекарване за Даниел Крейг:

" Докато съм в ролята на Агент 007 непрекъснато си задавам въпроса, дали съм положителният воин или просто съм неприятно момче, което работи за положителните. В последна сметка самият Бонд е палач. Никога до момента не бях играл персонаж, чиято тъмна страна не трябва да се разкрива. "

Но тази кино поредност не е единственото нещо, по което работи в този интервал. През 2007 година взе участие в акомодацията на " Тъмните му материи: Златният компас " (Филип Пулман). Година по-късно влиза в ролята на Тувия Белски в " Съпротива " - боен филм, разрастващ се по времето на Втората международна война. Друго от по-успешните му заглавия, които не са свързани с Бонд, е " Мъжете, които мразеха дамите " (2011 г.), " Късметът на Логан " (2017 г.) и " Вадете ножовете " (2019 г.).

След края на ерата " Джеймс Бонд ", Даниел Крейг се завръща към театъра, а през 2022 година взе участие в продължението на " Вади ножовете " - " Glass Onion: A Knives Out Mystery ".

През 1992 година Крейг се дами за актрисата Фиона Лаудън, от която има дете, само че бракът им трае единствено 2 години. През 2010 година се събира със своята дългогодишна другарка и колежка Рейчъл Уайз. Едва пет месеца по-късно той ѝ предлага брак, а на сватбата им участват единствено четирима души. Бракът им трае и до през днешния ден, което е рядко срещано в холивудските среди, а през 2018 година им се ражда щерка, информира . Той не има вяра в материалното завещание по тази причина взема решение, че децата му няма да наследят неговите милиони, с цел да не привикват толкоз с лукса и да не се разглезват. По този метод цели да ги научи, че би трябвало да се бориш, с цел да получиш това, което заслужаваш, а не да го вземеш на готово. Актьорът взе участие в голям брой благотворителни акции по света в битката против смъртоносни заболявания, за правата на дамите, за предварителна защита на самоубийствата и други

Даниел Крейг е измежду актьорите, които не си разрешават да витаят в облаците, а постоянно си спомнят от кое място са тръгнали. Благодарение на многогодишните си старания съумява да реализира международно самопризнание, само че това не го стопира да дава всичко от себе си за промишлеността, фамилията и хората по света. Днес звездата му на Алеята на славата грее до тази на Роджър Муур на бул. " Холувуд " 7007, а името му несъмнено ще бъде запомнено освен поради Агент 007.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР