Даниел Ганев е изпълнителен директор на УД Карол Капитал Мениджмънт.

...
Даниел Ганев е изпълнителен директор на УД Карол Капитал Мениджмънт.
Коментари Харесай

Даниел Ганев, Карол Капитал: Как милиони стават милионери по време на пандемия

Даниел Ганев е изпълнителен шеф на УД Карол Капитал Мениджмънт. Компанията предлага взаимни фондове, спестовни проекти, доверително ръководство, капиталови съвещания и други капиталови и финансови услуги посредством стратегическо партньорство с световния капиталов управител Schroders.

- Г-н Ганев, по какъв начин стигнахме до невижданата обстановка банките към този момент да не откриват нови депозити и да таксуват спестяванията с негативни лихви?

- Поради обичайна пестеливост на българина, изключително видна по време на пандемията, банките натрупаха остатък от средства – по четвърт милиард лв. на месец. Тъй като не съумяват толкоз бързо да провиснал този запас под форма на заеми, се натрупва остатък, от който банките са на загуба. Съответно новите депозанти биват насочвани към други артикули.

- Какво да вършат хората със спестявания в тази обстановка на вихреща се инфлация?

- Ситуацията изисква по-разчупено мислене и дейни дейности. Накратко - вложенията са застраховката против двуцифрена инфлация. Поскъпването на живота изисква нови способи на ръководство на спестяванията. Специализирани ръководещи сдружения с интернационална експертиза като оказват помощ тъкмо в това – накъде да насочите свободните си средства с цел да ги отбраните и увеличите. Предлагаме решения под формата на взаимни фондове, доверително ръководство и капиталови съвещания. Инвестиционният портфейл от взаимни фондове и финансови активи изрично побеждават инфлацията – потвърдено от над 100-годишна статистика.

- Вие следите трендовете в ръководството на пари по света. Как реагираха заможните хора по време на пандемията и по какъв начин разпределят благосъстоянието си в този момент?

- В такива обстановки първосигнално българите се насочваме към недвижими парцели, което в общия случай е неточност. Инвестицията в парцел е обвързвана с разноски по поддръжка, налози, мудна реализация при продажба, риск от обезценяване при рецесии или свръх-предлагане. Същевременно за век обратно е видно, че парцелите в най-хубавия случай просто съумяват да покрият инфлацията, а доходността им изостава съществено от другите типове вложения.

Междувременно, по света, даже във времето на пандемията милиони станаха милионери. По данни на Credit Suisse световно милионерите са се нараснали с над 5 млн. до общо 56 млн. души през 2020 година Как? Със сигурност не със притискане на пари в брой, в депозити или в тухли.

Близо 1/3 от спестяванията на Запад са вложени в акции (фондове в акции), 20% са в облигации, 15% в парцели и още толкоз в различни вложения. Само четвърт от портфейла се държи в кеш и депозити. Именно растежът на финансовите принадлежности през последните години способства за постоянното увеличение на благосъстоянието.

Как разпределят парите си богатите хора:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР