Данъците върху доходите на богатите по света трябва да се

...
Данъците върху доходите на богатите по света трябва да се
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева се обяви за увеличаване на данъците за богатите

Данъците върху приходите на богатите по света би трябвало да се покачат, с цел да се понижи увеличаващото се неравноправие. Това може да стане и без да се вреди на растежа, съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, представена от Гардиън.

Преди години фондът развиваше радикално друга политика, ориентирана към събаряне на налозите по света. Преосмислянето на позицията на интернационалната организация е вследствие на възходящото осъзнаване, че неравенството се е трансформирало в " едно от най-сложните и неприятни провокации в международната стопанска система " през последното десетилетие.

Затова съгласно Кристалина Георгиева би трябвало да бъде въведено прогресивно данъчно облагане. " Прогресивното данъчно облагане е основен съставен елемент на ефикасната фискална политика ", отбелязва ръководителката на МВФ, представена от CNBC.

България е измежду страните с плосък подоходен налог, при който и бедните и богатите заплащат идентична ставка - 10%. За най-високите приходи облагането даже се оказва регресивно (тоест бедните заплащат повече, а богатите - по-малко), защото за приходите над 3000 лева не се дължат осигуровки.

Разчетите на МВФ демонстрират, че пределните данъчни ставки могат да бъдат нараснали, без да се жертва икономическият напредък. Още през 2017 година МВФ дефинира прогресивните данъчни политики като един от трите основни метода за справяне с неравенството в международен мащаб.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР