Данъци върху замърсяващите изкопаеми горива и летенето за финансиране на действията за климата в Африка, казват лидери

...
Парите ще бъдат използвани за осигуряване на специализирано, достъпно и
Коментари Харесай

Парите ще бъдат използвани за осигуряване на „специализирано, достъпно и достъпно финансиране за мащабни положителни за климата инвестиции“ и ще ги изолират от променящите се вътрешни интереси, се казва в Декларацията от Найроби.

Лидерите също призоваха за реформа на глобалната финансова система, която в момента прави много по-скъпо за държавите в Африка да заемат пари, отколкото за страни в Европа, като Обединеното кралство.< /p>

Това може да направи много по-трудно финансирането на проекти като вятърни или слънчеви ферми, от които континентът се нуждае, за да изгради бъдеще с по-чиста енергия.

В опит да се изхвърли образът на континента като носещ тежестта на наводненията, сушата и други въздействия от изменението на климата, срещата в Найроби подчерта как африканските нации могат да се справят с климатичната криза - особено чрез стимулиране на възобновяемата енергия.

„Никоя страна не трябва да избира между стремежите за развитие и действия в областта на климата“, се казва в Декларацията от Найроби.

Лидерите призоваха други нации да застанат зад плановете си, което ще формира ключова част от тяхната преговорна позиция в предстоящите глобални преговори за климата, COP28 в Дубай през декември .

Април: Четиригодишна суша в Африка

По време на преговорите страните договарят глобалните следващи стъпки за справяне с изменението на климата, като в замяна отделни държави или съюзи предлагат различни действия, като например финансиране на проекти или отказ от въглища за други, които правят същото.

Миналогодишните разговори, COP27 в Египет, доведоха до това, което се смяташе за „монументална победа“ за развиващите се нации, когато една идея, смятана някога за много малко вероятна, най-накрая получи широка подкрепа.

След години на кампании от страна на развиващите се нации, на COP27 лидерите се съгласиха от изменението на климата, което ще бъде платено от по-богатите, по-замърсяващи държави.

Въпреки това размерът на фонда и кой трябва плащане все още е далеч от решение.

Липсата на финансиране многократно се определя като основна пречка, забавяща прехода към по-чисто бъдеще в уязвимите нации, включително много в Африка.

Необходими са инвестиции не само за замяна на изкопаемите горива с чиста енергия, но и за други неща, необходими за зелени технологии, като добив и рафиниране на минерали.

По-бедните страни обикновено са допринесли най-малко за изменението на климата и проучване от миналата година на мозъчен тръст IIED установи, че е по-вероятно те да понесат тежки въздействия от него.

Март: „Най-дългият циклон някога“ удря Малави и Мозамбик

На Африка се падат около 4% от глобалните парникови газове в сравнение с 13 % в Европейския съюз, който има по-малко от половината население.

Декларацията от Найроби завърши тридневната Африканска среща на върха за климата в Кения, която беше доминирана от дискусии за това как да се мобилизира финансиране за адаптиране към все по-екстремни метеорологичните условия, запазване на природните ресурси и разработване на възобновяема енергия.

Окончателният документ беше тежък относно исканията големите замърсители да отделят повече ресурси, за да помогнат на по-бедните нации и да ги улеснят при вземането на заеми на достъпни лихви.

Той призова световните лидери „да се обединят зад предложението за глобален режим на въглеродно данъчно облагане, включително въглероден данък върху търговията с изкопаеми горива, морския транспорт и авиацията, който също може да бъде увеличен от глобален данък върху финансовите транзакции“.

Гледайте климатичното шоу с Том Хийп в събота и неделя от 15:00 ч. и 19:30 ч. по Sky News, в уебсайта и приложението Sky News, както и в YouTube и X, по-рано известен като Twitter.

Шоуто изследва как глобалното затопляне променя нашия пейзаж и подчертава решенията на кризата.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР