Данъчните правят проверки на хора, които притежават имоти в Дубай

...
Данъчните правят проверки на хора, които притежават имоти в Дубай
Коментари Харесай

Пълна мобилизация в НАП - проверяват как безработни купуват луксозни автомобили, удрят по ДДС схемите

Данъчните вършат инспекции на хора, които имат парцели в Дубай и Гърция и откриват произхода на парите

Престъпна верига за скриване на Данък добавена стойност от действителни вносители и търговци на коли до “кухи компании ” на подставени лица бе разкрита при удар на Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и прокуратурата. Акцията е част от цялостната готовност на данъчните служби да залавят и вкарват всяка стотинка в хазната и това комай е единственият късмет да се пълнят пробойните, заложени в рехавия бюджет на Асен Василев, написа Труд.

Схемата е остаряла и се употребява още от 90-те години, когато в България бе въведен Данък добавена стойност и ромите предлагаха да пишат фактури край борсата в кв. “Илиянци ”. Цяло знамение е по какъв начин автомобилните търговци са съумели да я ползват след десетки промени на законите в последните години. Вносителите доставяли камиони, микробуси и леки коли от Германия, които след това отивали при дистрибутори - директни търговци и лизингови компании у нас.

Вместо да оформят покупко-продажбите с крайните купувачи и да внасят Данък добавена стойност, продавачите продължавали придвижването по документи на автомобила през “кухи компании ”, регистрирани на името на безимотни, безработни и необразовани роми, които се превръщали в длъжници на милиони. Когато инспекторите на Национална агенция за приходите стигали до тях, някои от тях даже не знаели, че са притежатели или шефове на компания.

Припомняли си единствено, че са си давали персоналната карта, или че са ги карали против 100-200 лева да подписват някакви документи. Един дори се похвалил, че за “услугата ” му дали обещание костюм.

Смята се, че единствено за последната година - от края на 2022 година до момента, е сбъднат оборот за към 30 милиона лв., а вредите за хазната от невнесен Данък добавена стойност възлизат на 6 млн. лева

При акцията са претърсени офиси и жилища в 6 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Костинброд и Троян. Иззети са голям брой материални доказателства - финансови документи, компютърни конфигурации, бележници и мемоари. 14 от обиските са били в счетоводни адвокатски фирми, защото огромната цел на проверяващите е била да стигнат до притежателите и ползватели на електронни подписи, които изпращали заверени доклади в Национална агенция за приходите от името на последните по веригата “фиктивни търговци ”. Това са компании без чиновници и активи, регистрирани на мургави подставени лица. Търсени са и документи, които потвърждават връзката сред същинските и подправените търговци.

Според проверяващите от измами като тази се употребяват напълно законни сдружения с добра известност, които си икономисват разноските по Данък добавена стойност и това им обезпечава и облаги, и преимущество пред останалите компании на пазара, които съблюдават разпоредбите.

Към момента няма повдигнати обвинявания, а 28 души са разпитани единствено като очевидци. Но от удара има изгода освен за това, че против измамниците ще се водят правосъдни процеси, само че най-главното е, че се прекъсва ДДС-веригата. Ако взели участие в нея същински вносители и търговци на коли се разминат с обвинявания, те може да изгубят контрагентите си в чужбина. Но даже и да продължат с бизнеса, към този момент няма и да си помислят за дедесарски схеми.

След злополуката с “Мерцедес ”-а на Начо от Лясковец
Проверят по какъв начин безработни купуват джипове и лимузини
Собствениците на първокласни коли, които бъдат хванати от КАТ за нарушавания на пътя, ще би трябвало да потвърдят пред инспектори от Национална агенция за приходите произхода на средствата, с които са си купили джиповете и лимузините.

Данъчни проверки ще се вършат и на тези, които се фукат със фотоси и видеа във фейсбук, по какъв начин със своите коли и мотори подвигат галактически скорости или по различен метод нарушават Закона за придвижване по пътищата. За това се договориха предходната седмица на среща изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев и шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов.

Повод за акцията стана гибелта на футболния треньор Ферарио Спасов. На 11 ноември мощният първокласен “Мерцедес ” на Начо Панталеев от Лясковец се заби с висока скорост в автомобила на Спасов. Оказа се, че Начо и хората от семейството му сменят “Мерцедес ”-и, “Ауди ”-та и БМВ-та като носни кърпи и разногласието е единствено дали благосъстоянието им идва от телефонни измами или джебчийски обири в Западна Европа.

Практиката в автомобилния отрасъл демонстрира, че най-скъпите коли и джипове се вземат най-вече на лизинг. Самите лизингови компании преди да сключат контракта вършат нещо като инспекция от кое място са сумите за първични вноски и какъв е приходът на купувача. Очевидно е обаче, че те не рапортуват на Национална агенция за приходите, в случай че попаднат на клиенти от подземния свят.

Влизат в школи за образование на водачи
Следят покупките на нови коли
Внасят нови транспортни средства без Данък добавена стойност

Данъчните наблюдават и хората, които купуват нови коли от страни от Европейския съюз и ги внасят и записват в България. При покупка на нов автомобил и докарването му в страната от жител, той би трябвало да заплати Данък добавена стойност, макар че по принцип не е регистриран по Закона за Данък добавена стойност.

От Националната организация за доходи получават информация от страните членки на Европейски Съюз за купените при тях нови коли, за които не е заплатен Данък добавена стойност, тъй като са изнесени към България. През първата половина на годината вследствие на получената информация от Национална агенция за приходите са предоставени инспекции на 6 нерегистрирани по Данък добавена стойност жители, придобили нови транспортни средства в страни членки. Същевременно вследствие на привършване на стартирани през предходната година инспекции са открити спомагателни отговорности в размер на 24 хиляди лева

От януари до юни 2023 година са извършени взаимни инспекции с Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ” (ИААА) и Министерство на вътрешните работи в 11 обекта на хора и компании, извършващи активност по образование на водачи на моторни транспортни средства, вследствие на които са предоставени инспекции за определяне на обстоятелства и условия по отношение на съблюдаване на данъчното и осигурителното законодателство.

Във връзка с осъществени взаимни инспекции на ИААА и Министерство на вътрешните работи в пунктове за годишни механически прегледи през последното тримесечие на 2022 година през първата половина на 2023 година са осъществени 22 инспекции за определяне на обстоятелства и условия, от които са завършили 21 инспекции. В хода на инспекциите през интервала от януари до юни са подадени 11 коригиращи заявления и са декларирани в допълнение налози в размер 41,2 хиляди лева В резултат на инспекциите са предоставени проверки, от които са завършили 10 с в допълнение открити отговорности в размер на 307,8 хиляди лева

Във връзка с реализиране на надзор от Национална агенция за приходите по Закона за хазарта (ЗХ) през първата половина на 2023 година са предоставени инспекции на 47 компании - уредници на хазартни игри и уредници на действия по произвеждане, разпространяване и сервиз, както и по импорт на игрално съоръжение. В резултат на осъществените инспекции при 8 от компаниите са открити несъответствия в размер на 22 825 лева Във връзка с откритите несъответствия са подадени 8 коригиращи заявления, като общият размер на направените корекции за дължимите налози е 22 825 лева

Целта е да открият произхода на парите
Ловят притежатели на парцели в Дубай и Гърция
Ревизиите не престават

Данъчните вършат инспекции на хора, които имат парцели в Дубай и Гърция. Целта е да открият произхода на парите за покупката на тези парцели и дали за тях са платени налози. През юни 2023 година са предоставени 160 инспекции за определяне на обстоятелства и условия за български жители, притежаващи недвижими парцели в Обединени арабски емирства, демонстрират данни на Националната организация за доходи. Проверките не са завършили.

Национална агенция за приходите организира и акция за осъществяване на инспекции по отношение на хора с недвижими парцели на територията на Гърция. Извършена е селекция на 2117 души с парцели в Гърция, като за 57 от тях са предоставени инспекции за определяне на обстоятелства и условия, на 5 - инспекции за сходство на формалните приходи с направените от тях разноски, и 873 проверки.

Към края на юни тази година са завършени 53 от инспекциите и 338 от проверките. В хода на тези данъчни производства са подадени 50 коригиращи заявления, като размерът на поправения налог е 17 033 лева В резултат на проверките са открити спомагателни отговорности в размер на 378 595 лева

При инспекциите на хора със скъпи парцели и коли данъчните съпоставят формалните им приходи с направените разноски за покупката им. Наред с това взимат поради и нужните разноски за настояща прехрана на фамилията. Ако се окаже, че разноските на фамилията са по-високи от формалните приходи, излиза наяве, че чест от приходите са укрити и би трябвало да бъдат платени съответните налози.

През 2023 година продължава стартиралата през предходната година акция за предприемане на контролни дейности по отношение на компании, показали в счетоводните си салда касови наличия над 100 хиляди лева Много постоянно това са пари, които са взети от притежателя на компанията без да бъде заплатен налог дял и по тази причина счетоводно регистрират парите като налични в касата.

В резултат на предоставените инспекции са установени несъответствия в касовата наличност при 1278 компании, като цената на разминаването сред действително наличните парични средства в брой към датата на инспекцията и посочените в счетоводния баланс са 515 млн. лева В хода на инспекциите 599 сдружения са подали заявления за систематизиране на дивиденти в размер на 279 млн. лева

До края на юни 2023 година от предоставените инспекции са завършили 1672. За 172 компании са направени отчети за пускане на проверки. Приключили са 10 проверки, като са открити в допълнение 1,172 млн. лева отговорности по Данък добавена стойност и корпоративни налози.

През първата половина на 2023 година продължава осъществяването на инспекции и проверки на компании, при които е разпознат риск от неспазване на данъчното законодателство и понижаване на дължимите данъчни отговорности, по отношение на регистрирани в годишните финансови доклади на прекомерно огромни, по отношение на размера на осъществяваната активност, стойности на наличните материални ресурси.

От предоставените през предходната година контролни дейности по отношение на компании със обилни материални ресурси, през първата половина на 2023 година са завършили 15 инспекции и 107 проверки. В резултат на тези дейности на Национална агенция за приходите 56 от компаниите са направили корекции, като са начислили в допълнение Данък добавена стойност в размер на 630 хиляди лева В резултат на завършилите през първата половина на 2023 година проверки са открити в допълнение отговорности на обща стойност 9,189 млн. лева

Национална агенция за приходите продължава да реализира деен надзор и по отношение на хора и компании, недекларирали доходи от осъществена комерсиална активност в интернет. За полугодието са предоставени 700 проверки и 1807 инспекции на електронни търговци, като вследствие на завършили 332 проверки са открити в допълнение данъчни и осигурителни отговорности в размер на близо 14 млн. лева

През първата половина на 2023 година са издадени общо 4470 ревизионни акта, като от тях 50% са с разкрития на спомагателни данъчни отговорности за над 10 хиляди лева Допълнително откритите отговорности са 598,77 млн. лева, в т. ч. за осигурителни вноски - 4,56 млн. лева

През 2010 година летяха над първокласни имоти 
Акция „ Хеликоптер “ на Национална агенция за приходите докара 13 млн. лева.
Разходите за 2 месеца били 3400 лева

От Националната организация по приходите не за първи път вземат участие в шумни акции, които назовават “дисциплиниращи ”. И до момента те считат за една от най-успешните акция “Хеликоптер ”, с която за към 2 месеца през есента на 2010 година са били събрани в допълнение към 13 млн. лв. доходи.

Тогава Национална агенция за приходите нае държавния хеликоптер и стартира “облитания ” на Витошката яка край София и родопската яка край Пловдив, с цел да снима от небето парцелите, а след това да ревизира приходите на техните стопани.

Оказа се, че над 80% от “дворците ” се водят на компании, а не на физически лица. Установени бяха три групи данъчни нарушавания. В първата влизаха нарушавания, при които първокласни парцели се заявяват като фирмени, а се употребяват от частни лица и няма данни да се заплащат наеми. Втората група бяха свързани с понижаване на корпоративния налог, защото режийните разноски за тези парцели се заплащат от компаниите. Третият тип нарушаване е, че парцелите се употребяват от безработни или лица с минимални приходи.

Тогава от Национална агенция за приходите споделиха още, че се допуска, че в страната има към 10 000 недекларирани парцела. Само при акция “Хеликоптер ” за 2 месеца данъчните са попаднали на близо 400 от тях, а в четири южни региона Столичната община е поискала инспекция на 1798 здания, които не са отразени в кадастъра.

Пак за същите два месеца в София постъпили над 1180 претенции за издаване на уверение за новопостроени и невъведени в употреба здания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР