Данъчните оценки ще се актуализират всяка година, за да не

...
Данъчните оценки ще се актуализират всяка година, за да не
Коментари Харесай

ГЕРБ развързва ръцете на кметовете с подоходен местен данък

Данъчните оценки ще се актуализират всяка година, с цел да не изостават от пазарните, такса боклук - на правилото " замърсителят заплаща "

ГЕРБ се връща към десните полезности и управнически политики след няколко мощно центристки години, когато партията ръководи в коалиция с Обединени патриоти. Това проличава по концепциите за промени в локалните данъци, заложени в предизборната стратегия на партията.

Според създателите на документа е извънредно време да се мисли за подсилване на данъчния потенциал на локалните управляващи. Основните промени са свързани с въвеждането на подоходен локален налог, нова философия в изчисляването на такса боклук, усилване на екологичния съставен елемент при налог МПС и въвеждане на обективен механизъм в изчисляването на данъчните оценки за парцелите, с които са свързани няколко данъка.

Според финансистите на ГЕРБ концепцията за подоходен локален налог ще даде опция за действителна децентрализация и осъществяване на самостоятелна икономическа политика от локалните общности. От партията прецизират, че преценката за това по какъв начин да сработи налогът ще е в ръцете на локалните управляващи. Идеята не е нова за ГЕРБ. Още преди две години тогавашният министър на финансите Владислав Горанов и бюджетник №1 Менда Стоянова предложиха да се усили данъкът върху приходите на физическите лица с 2% - от 10 на 12%. Новите доходи трябваше да се насочат целево към локалните финанси. Предложението беше контрапункт на това да се правят отстъпка 2% от съществуващия доход от този налог от държавния бюджет на общините.

Макар и мъчителна за семействата, промяната при таксуване на битовите боклуци и публичните пространства би трябвало да приключи с одобряването на правилото „ замърсителят заплаща “, се споделя още в програмата на ГЕРБ. Първата стъпка във връзка с повишението на тежестта на екологичния съставен елемент при облагане на моторните транспортни средства беше направена, само че тя би трябвало да бъде подсилена и продължена, упорстват създателите на документа. Въвеждането на механизъм за обективна пазарна оценка на недвижимите парцели и осъвременяването й всяка година би трябвало да бъде приключено. Разминаването и в двете направления (нагоре и надолу) на сегашните данъчни оценки по отношение на пазарните цени на недвижимите парцели прави облагането им незаслужено, написа в предизборната стратегия на ГЕРБ.

Ако бъдат въведени, тези промени ще доведат да нарастване на локалните налози и такси, само че ще дадат опция на общините за по-голяма автономия и благоприятни условия за развиване. Това пък ще подсигурява по-добра витална среда за всички жители, аргументират се от ГЕРБ. Те прецизират, че предлаганите промени са действителни стъпки към децентрализацията, за която всички партии упорстват от години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР