Данъчните и административните реформи, прилагани в Андора от 2012 г.,

...
Данъчните и административните реформи, прилагани в Андора от 2012 г.,
Коментари Харесай

Андора става все по-привлекателна за бизнес заради ниските данъци и пандемията

Данъчните и административните промени, прилагани в Андора от 2012 година, са привлекателни за задграничните вложения и провокираха интереса на компании, дребни и междинни предприятия и експерти да изберат княжеството за новия си бизнес. Пандемията и времето след блокирането усилиха тази наклонност освен поради привлекателността да се заплащат по-малко налози, но отчасти и с помощта на работата от разстояние, пише eleconomista.es. 

Андорските организации и консултантски служби, профилирани в задграничните капиталови процеси, плануват, че настояванията за престояване за тяхна сметка - т.е. позволение за определяне на икономическа активност и престояване в Княжеството ще се удвоят през 2020 година, преминавайки от нормалните 250 претенции годишно на повече от 400, което е с 60% повече, сочат резултатите от изследване, извършено от консултантската компания Andorra Solutions измежду 25 професионални компании. През 2019 година Андора записва 2408 молби за независимо заети и тези, свързани с позволение за работа за трети лица.

" По-голямата част от настояванията идват от Испания с 68%, и Франциясъответно със 17%. Те са на техници, профилирани в изчислителната техника, технологиите, електронна търговия, YouTube, систематични програмисти, които към този момент работят отдалечено и получават приход от над 200 000 евро бруто годишно. Те са загрижени за качеството на живот, само че и за данъчното облагане и търсят опция за живот. Основните определени места са столицата Андора ла Веля, Ла Масана или Ордино ", разказва Патрик Мюлер, консултантски сътрудник на Andorra Solutions. 

Той обяснява, че след спиране сред март и средата на април, настояванията за престояване в Андора са скочили внезапно " изключително от хора, които имат дом в околните места, като Каталуния или южната част на Франция, само че също и от Испания или останалата част от френската страна ". Разликата с броя на досиетата от други години е, че в този момент те освен избират страната, с цел да основат компания, само че и желаят да живеят в княжеството, прибавя той.

" Испанското данъчно облагане е наказване за добре платени експерти ", споделя Мюлер, изключително в територии като Каталуния със ставки от съвсем 50% или когато Министерството на финансите пояснява, че Конституцията на лимитирана компания дава отговор на един сътрудник и изисква данъчно облагане, както и налог върху приходите на физическите лица ".

Междувременно, с оптимален налог върху приходите от 10%, Андора предлага голям брой преимущества, конкурентно опазване на здравето и обществено обезпечаване и допустими разноски за жилища, храна и публични услуги. Мюлер показва, че управляващите на Андора желаят да привлекат нови независимо заети експерти, " защото постоянно се случва някои наети служащи да напущат страната по време на стопански усложнения, с цел да се върнат в страните си на генезис (Испания или Португалия) ".

Правна процедура

На правно равнище дейното престояване за лична сметка в Андора е обвързвано със основаването на компания, затова първата стъпка за новите поданици е да създадат компания, която да се записва за активност и по-късно да изиска независимо престояване. Това позволение е годно за една година и по-късно би трябвало да бъде валидирано за интервали от 2 години до достигането на 10 години. Това е дълъг развой, признава Мюлер, защото петицията е съпроводена от осъществяване на редица условия (като показване на удостоверение за съдимост, бел. ред.).

За да изиска независимо престояване в Андора, заинтригуваната страна би трябвало да има минимум 21% от акциите на компанията, да бъде един от админите и да работи за своя сметка, т.е. като независимо заета компания, допринасяща за общественото обезпечаване. От май 2018 година държавното управление изисква неплатена гаранция от 15 000 евро. 

Мониторингът на приложенията е изчерпателен. Андора желае да избегне повтарянето на кавги с хипотетична корупция или пране на пари и гледа под лупа кой влиза в страната с оптималната бистрота в процеса на асортимент, заради което нормално отхвърля търговски действия, свързани с финансовия бранш, една от тези, които крият повече опасности, споделя Патрик Мюлер, сътрудник на Andorra Solutions.

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР