Дан Акерман – главен редактор на портала за технологични новини

...
Дан Акерман – главен редактор на портала за технологични новини
Коментари Харесай

Филмът за Тетрис се оказа в центъра на скандал – писател обвини Apple и Tetris, че са нарушили авторските му права

Дан Акерман – основен редактор на портала за софтуерни вести Gizmodo е подал иск във федералния съд в Манхатън, в който твърди, че Apple и Tetris са употребявали материал от книгата му за паметната игра Тетрис, с цел да създадат филм без негово позволение.

Дан Акерман изпраща книгата си „ Ефектът на Тетрис: Играта, която хипнотизира света “ на Tetris през 2016 година. Той твърди, че компанията освен е копирала материал от книгата, с цел да сътвори филм, само че и го е заплашила със съд, в случай че реши да сътвори свои кино версии или телевизионни планове въз основа на личната си книга.

Филмът „ Тетрис “ беше пуснат в платформата Apple TV през март. Акерман желае обезщетение в размер на най-малко 6% от бюджета на кино лентата, възлизащ на 80 милиона $. Адвокатът на Акерман, Кевин Ландау, съобщи, че задачата на желае е да се възвърне справедливостта и уважението към труда и правата на създателя. Представители на Apple и Tetris към момента не са коментирали въпроса.

През 2016 гoдина е оповестена книгата на Акерман „ Ефектът на Тетрис: Играта, която хипнотизира света. В нея се споделя историята на тази известна пъзел игра и битката за международните ѝ лицензионни права, която създателят разказва като „ трилър от Студената война с политически интриги “.

Според Акерман още преди публикуването на книгата той е изпратил авансово копие на Tetris. Компанията обаче отхвърля да даде лиценз за интелектуалната си благосъстоятелност за планове, свързани с книгата, и даже изпраща на създателя остро писмо с искане всичко да спре.

В жалбата се показва, че от 2017 година основният изпълнителен шеф на Tetris Мая Роджърс и сценаристът Ноа Пинк стартират да употребяват материали от книгата за сюжета на кино лентата. Акерман твърди, че филмът е заимствал доста съответни раздели и събития от книгата му.

Акерман упреква Apple и Tetris в нарушение на авторските права, нелоялна конкуренция и противозаконна интервенция в бизнес връзките му. Това дело повдига въпроси по отношение на отбраната на интелектуалната благосъстоятелност в цифровата епоха и акцентира смисъла на спазването на авторските права в развлекателната промишленост.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР