Дали става въпрос за генерализирана тревожност, фобия или обсесивно-компулсивно разстройство?

...
Дали става въпрос за генерализирана тревожност, фобия или обсесивно-компулсивно разстройство?
Коментари Харесай

Кои са 7-те най-често срещани видове тревожност

Дали става въпрос за генерализирана тревога, уплаха или обсесивно-компулсивно разстройство? Научете повече за другите типове тревога и кое ги разграничава едно от друго.

Знаете ли кои са най-често срещаните типове тревога?

Тревожността, без подозрение, е безмилостен звяр за мнозина, попадащи в лапите му в продължение на дълги интервали от време.

Когато става въпрос за този аспект на логиката на психиката постоянно си мислим единствено за един проблем. Но действително съществуват разнообразни по степен и генезис типове тревога, провокирани от разнообразни персонални обстановки.

Специалистите в региона на логиката на психиката разграничават седем разнообразни типа.

Първо желаеме да поясним и подчертаем, че тревогата е естествена страст.

Когато към нея се подхожда вярно, тя е това, което задейства механизмите на душeвността ви, с цел да ви оказват помощ да се справите в обстановки на неустановеност или когато би трябвало да действате под огромно напрежение.

Но постоянно страховете ви побеждават, а в мозъка ви протича серия от процеси, които ви карат изцяло да загубите надзор.

Затова желаеме да ви разкажем по малко за тези седем типа тревога. Важно е да запомните, че в случай че загубите надзор и се чувствате изцяло безпомощни би трябвало да се обърнете към експерт.

1.Генерализирана тревога

Генерализираната тревога е най-често срещаният тип тревога . Тя визира милиони хора на избран стадий в живота им. Характеризира се с умствено напрежение и раздразнителност без избрана причина за появяването им.

Това чувство за тревога води до ясно изразена неустановеност и стресиращо възприятие за празнина .

Причините за появяването й може да са разнообразни : идно изявление за работа, показване пред аудитория, спор, смяна в метода на живот, нещо ново …

Не постоянно тревогата води началото си от избрана обстановка. Най-ясният симптом на генерализираната тревога е: непрекъснатата паника.

Ето част от признаците на генерализираната тревога:

  • Постоянно безпокойствие , нервност, раздразнителност или загуба на надзор
  • Умора , честа загуба на сила
  • Напрегнати мускули , изключително в гърба, шията и раменете
  • Трудно съсредоточаване при осъществяването на задания или действия
  • Обсебеност от отрицателни, пагубни мисли.

2.Социална уплаха

При този втори тип тревога общуването с хората води до непрекъснат дискомфорт, безпокойствие и паника.

Към тази категория се отнасят тези, които не обичат пространства цялостни с хора, изключително, в случай че би трябвало да изнасят обществена тирада , да дебатират или презентират нещо. Може да се появи от нещо толкоз почтено, като връщането на дреха да вземем за пример.

Симптомите са:

  • Усещане за боязън или беззащитност от непознати или в избрани обстановки
  • Мания, че сте непрекъснато следени и осъждани
  • Студена пот, заекване и стесняване в долната част на стомаха , когато ви срещат с чужд или попадате в обстановка, която не можете да контролирате.

3.Паническо разстройство

Паническото разстройство е доста изтощаващ тип тревога. То води до моменти, в които в действителност вярвате, че ще умрете, ще получите сърдечен удар, ще станете жертва на злополука или някой ще ви нарани .

Освен това е се характеризира и със следното : защото към този момент познавате тревогата и паническите офанзиви, вие се страхувате да не попаднете още веднъж под ударите им.

Паническите офанзиви съставляват мощни физически и умствени чувства породени от стрес. Понякога за тях може да няма забележима причина, колкото и необичайно да наподобява това.

Това разстройство е доста комплицирано и може да бъде разбрано единствено от някой, който се е сблъсквал с него.

Ето и част от признаците му:

  • Силно сърцетуптене
  • Интензивно потене
  • Замаяност и уязвимост
  • Усещане, че излизате от тялото си
  • Затруднено дишане
  • Виене на свят
  • Болка в гърдите и корема
  • Нарушено храносмилане

4.Агарофобия

Следващата ни уплаха измежду прегледаните типове тревога е агарофобията: боязън от огромни пространства, нарушаване на познатите ви граници и попадане на непознато място.

Трябва да си изясним и че страдането от агарофобия не значи, че не сте способни да излезете от вкъщи си . Много хора с този тип уплаха го вършат, само че се лимитират единствено с нормалния си маршрут до : дома, работата, магазина и така нататък

Трябва да подчертаем и че агарофобията е обвързвана с паническото разстройство . Когато засегнатите от него открият, че се намират навън пространство, това провокира появяването на упоменатите нагоре признаци.

5.Специфични уплахи

Почти всеки един от нас страда от някакъв тип уплаха : боязън от паяци, клоуни, мощни шумове, гръмотевици, ножове …

Тези страхове са естествени и се трансформират в проблем тогава, когато ви обсебят дотам, че животът ви се трансформира.

Например, в случай че спрете да излизате от вкъщи си, тъй като се страхувате, че ще откриете паяци, ще завали и загърми, ще ви ухапе куче , тогава може би страдате от сериозна уплаха.

Ето и част от признаците:

  • Силен, непрекъснат боязън от нещо съответно
  • Усещане за опасност или офанзива
  • Пълна некадърност да контролирате страха си, без значение, че осъзнавате, че е недействителен
  • Пълно ограничение в естествения ви метод на живот.

6.Посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

За страдание нищо в живота ни не е несъмнено, по тази причина не всеки път ще сме предпазени, уважавани и обичани.

Травмиращите събития оставят своя отпечатък . Катастрофи, сбивания,загуби и шокиращи събития са измежду нещата, които могат да ви трансформират и наранят вътрешно.

Симптомите на ПТСР са:

  • Повторно прекарване на контузиите : Най-често срещаният признак на постравматичното стресово разстройство е непрекъснатото наново прекарване на контузиите. Често нещо почтено е задоволително да ви накара да си спомните избран подробност от предишното и да преживеете още веднъж страданията си.
  • Повтарящата се тревога е различен фактор. Травмата от несъмнено събития може и да избледнее с течение на времето, само че тя към този момент е трансформирала метода ви на живот.
  • Тревожността продължава да участва в всекидневието ви под друга форма: бодърствуване, отмалялост, мъчно съсредоточаване и други

7.Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР)

И най-после обсесивно-компулсивното разстройство или ОКР, което също е един от най-сериозните типове тревога.

Тези, които го следят в профил в никакъв случай не могат да схванат за какво някой изпада в серия от видимо безсмислени ритуали, мании и повтарящи се придвижвания.

Важно е да знаете по какъв начин да разграничавате компулсиите от обсебеността, тъй като те не съставляват едно и също нещо. Следните неща ще ви оказват помощ да ги разграничавате и без подозрение е добре е да ги знаете:

Обсебеността е угриженост, витаеща към характерна (и съвсем постоянно отрицателна) мисъл , с която човек не може да се оправи ( някой ще ме нарани или ще ме напусне …).

Компулсиите въпреки това са дейностите, които човек подхваща, с цел да се опита да се оправи с обсебеността . Например отключването и заключването на вратата пет пъти ви прави по-сигурни или повторното измиване на ръцете, с цел да се предпазите от инфекциите са образци за компулсии.

Запомнете: Всички от време на време изпадаме в някой от упоменатите типове тревога

И най-после тези типове тревога, които ви описахме са главните клинични категории, изискващи характерно лекуване според от произхода им.

Когато тревогата не доближи рискова степен на демонстрация, тя не е нищо повече от една естествена страст , която се появява и отшумява. Просто би трябвало да се научите да се справяте с нея по подобаващия метод.

Инфо: https://zdraveikrasota.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР