Дали Риши Сунак „премахна“ нетните нулеви мерки - или това дори не бяха политики?

...
Тези елементи предизвикаха известен спор, като бивши министри го обвиниха,
Коментари Харесай

Тези елементи предизвикаха известен спор, като бивши министри го обвиниха, че „се преструва, че спира плашещи предложения, които просто не съществуват“, и наричайки ги „сламени мъже“, които дори никога не са били правителствена политика.

Център на политиката: Премиерът „не се обезпокои“ от нулева реакция

Г-н Сунак обаче настоя, че това са мерки, които са били „повдигнато от много надеждни хора относно начините да изпълним нашите нетни нулеви задължения“.

И така, какво твърди г-н Сунак, че има? И дали изобщо са били в дневния ред на торите?

Задължително споделено пътуване

Нетна нула: Тайното оръжие на Сунак или подарък за труда?

Първо, министър-председателят каза: „Предложението правителството да се намеси в това колко пътници можете да имате в колата си – аз го отхвърлих.“

Правителството има е възхвалявал споделеното пътуване - често наричано споделяне на асансьори - преди.

През 2022 г. Министерството на транспорта издаде насоки до съветите относно ползите от въвеждането на схеми на местно ниво, в които се казваше увеличаване на броя на хората във всяко превозно средство с 1% годишно между 2022 г. и 2030 г. ще премахне 1,25 милиона коли от пътищата и ще доведе до годишно намаление на CO2 от 1,25 метрични тона.

Насърчаването на споделеното пътуване също беше сред препоръките, направени от независимия Комитет по изменение на климата , създаден като част от Закона за изменението на климата, за да съветва Обединеното кралство за справяне с проблема.

Членовете му казаха, че две трети от пътуванията с кола се предприемат само с водача и въвеждането на ленти за споделено пътуване може да помогне за подобряване на цифри, докато „общественият натиск за увеличаване на заетостта на автомобилите може да играе роля, тъй като обществеността става все по-осведомена за околната среда“.

Но задължителното споделено пътуване никога не е било правителствена политика.

Кошчета за рециклиране

p>Изображение: Снимка: iStock

Следващата политика, която г-н Сунак твърди, че е отменил, беше „предложението да ви принудим да имате седем различни кошчета в дома си“ за рециклиране.

Законодателство, прието през 2021 г. означава, че местните власти трябва да организират събирането на хартия, пластмаса, метал и стъкло, както и хранителни, градински и общи битови отпадъци - но изглежда никога не е въведено правило те да се извозват в отделни кофи.

Правителството търсеше начини да направи рециклирането по-последователно в цялата страна и реформите се очакваха през март - въпреки че докладите показват, че те са били отложени, за да не повлияят на местните избори.

Това планът все още се очаква да дойде от Министерството на околната среда, храните и селските райони, но след речта на министър-председателя той потвърди, че "никога не е било така, че домакинствата ще имат нужда от седем кошчета".

Прочетете повече :
Играта на политика с климата е голям риск
Sunak 2.0 може да не е това, което депутатите от торите искаха
Проследете напредъка на премиера по неговите пет обещания

Данъци върху месото

Г-н Сунак също каза в речта си, че сега е отхвърлил „предложението да ви накара да промените диетата си – и да навредите на британските фермери – чрез облагане на месото“.

Идеята за данък върху месото беше рекламирана от редица експерти по климата като ефективен начин за намаляване на емисиите, дължащи се на количеството парникови газове, създадени в процеса на земеделие.

В доклада на комисията по изменение на климата до парламента миналата година те повдигнаха перспективата за „промяна на диетата“, казвайки: „Намаляването [на месо] може да допринесе за по-здравословни диети, да намали преките емисии от производството на храни в селскостопанския сектор и също така да освободи земя, която може да се използва за улавяне на въглерод.“

Но докладът също така казва, че няма „налице политики за извличане на печалба от [импулса]“ на хората, които вече намаляват количеството месо, което ядат.

Комитетът каза, че „трябва да се предприемат стъпки за насърчаване на преминаване към по-здравословни диети с намалена консумация на месо и млечни продукти“, като се посочват мерките, приети от местните съвети, които се основават на растенията на събитията, които са домакини, и „уникален“ ангажимент на правителството на Уелс да „насърчава промяната на диетата към по-здравословна и подходяща диета, признавайки ползите за климата, здравето и по-широката устойчивост".

Това обаче са препоръки и правителството не е имало политика или план за въвеждане на данъци върху месото.

Данъци за летене

Изображение: Снимка: iStock

В окончателния си списък с политики, които е отхвърлил, г-н Сунак посочи предложението за „създаване на нови данъци, за да обезкуражи летенето със самолет или отиването на почивка“.

Авиацията отдавна е цел на тези, които искат да намалят емисиите, и множество политически документи сочат допълнителни данъци като начин да се откажат хората от пътуването със самолет.

Но това никога не е било гледано с добро око от консерваторите , като самият г-н Сунак намали съществуващото мито за въздушни пътници на вътрешните полети през 2021 г., когато беше канцлер - само дни преди срещата на върха COP26 в Глазгоу. „фискална политика“ като „данъчно облагане, квоти или такса за често летящи пътници“ за „увеличаване на цената на полета, за да се отразят разходите за високи емисии от въздушния транспорт и да се стимулират алтернативи с ниски емисии, напр. железопътни пътувания".

Той също така призовава за подобрения на широколентовия достъп, за да насърчи хората да използват видеоконференции, вместо да използват полети за срещи, както и „механизми за справедливо финансиране", за да направят по-екологичните алтернативи по-достъпни, и казва, че такива политики могат да бъдат преразгледани, ако на сцената се появи нова технология, която да направи летенето по-щадящо за околната среда.

Но докато комисията настоява, че данъците „трябва да изпращат по-ясни сигнали на потребителите за високите емисионни разходи за летене“, това не е прието от правителството като официална политика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР