Дали хора, изхранващи се с разпространение на съдържание в социалните

...
Дали хора, изхранващи се с разпространение на съдържание в социалните
Коментари Харесай

СЕМ умува дали да регулира съдържанието на инфлуенсърите

Дали хора, изхранващи се с разпространяване на наличие в обществените мрежи могат да бъдат част от каквато и да е медийна тактика и по какъв начин да бъдат квалифицирани инфлуенсърите в сегашната законова разпоредба. Това бе една от тематиките, която Съветът за електронни медии (СЕМ) разиска през днешния ден на медийната полемика, която провежда. 

В нея се включиха зам.-министърът на образованието и науката Наталия Митева, държавният специалист в Министерството на културата Ирина Иванчева, проф. Нели Огнянова, Надя Обретенова и Мариела Драголова от Българска национална телевизия, както и представители на неправителствени организации и други. С изключение на Галина Георгиева останалите членове на Съвета участваха на срещата - председателката Соня Момчилова, Габриела Наплатанова, Симона Велева и Пролет Велкова.

Според Велева в името на това да не губят почитатели инфлуенсърите се пробват да бъдат по-етични и на този стадий се саморегулират, защото Съвет за електронни медии не следи онлайн наличието. 

Инфлуенсър е включен и в утринния блок на Българската национална телевизия (БНТ). Става въпрос за Цвета Стратиева-Флора, която води графа там. А това било образец по какъв начин работата в екип сред инфлуенсър и екип на социална медия " може да откри нов път и посока на развиване ". Освен това има недостиг освен при обичайните медии, само че и при всички останали - изпускали избран вид публика, който е притеглен от  наличието на инфлуенсърите в обществените мрежи. 

Причина за тази липса вероятно били неприемливият език, използването на алкохол и бездимни устройства в интернет прострнството като в подкаста на Тото, провокирал мощен публичен отзив последните месеци, след излъчения епизод с Тити Папазов. Разказаното от баскетболния треньор бе съотнесено към случилото се с Дебора в Стара Загора. Момичето бе нарязано с макетно ножче и подстригано с машинка.

Подобно държание не е позволено в ефира на обичайните медии. 

Обсъдено бе, че обичайните медии са длъжни да съблюдават етични закони, когато всички други останали ги нарушават. " Лош законов закон ", сподели Момчилова.

Основна тематика на полемиката обаче бе политиката и развиването на медийната просветеност в България. Съвет за електронни медии работи над видеосъдържание, което да дава информация по какъв начин се работи в цифрова среда, а концепцията е да се увеличи информираността на възпитаници, учители и студенти, с цел да бъде улеснен и работният развой. Зам.-министърът на образованието и културата Наталия Митева означи, че от последваща година Министерството на образованието се заема с редица изследвания, свързани с цифровите умения. Работи се и по тематиката с изкуствения разсъдък и по какъв начин той може да бъде вграден в просветителната система. Важно е и техниката да се употребява съгласно възрастта на учениците. 

От Съвет за електронни медии и Българска национална телевизия желаеха да се подпише меморандум, в който са посочени съответни задания и точни дати за реализирането им, с цел да може този път работата в действителност да бъде свършена и това да не са единствено празни приказки. 

От Министерството на културата поддържат всички начинания, които Съвета е подхванал и се ангажирт да създадат проект и стратегически документ за деяние. Предложено бе да се осъществят акции, част от които са видеоуроци в учебните заведения на тематика цифрова и медийна просветеност. 

Калина Костова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР