Дали да бъде закрито основно училище „Христо Ботев” във врачанското

...
Дали да бъде закрито основно училище „Христо Ботев” във врачанското
Коментари Харесай

Няма деца! Искат закриване на училище във Врачанско

Дали да бъде закрито главно учебно заведение „ Христо Ботев” във врачанското село Паволче ще решат на идната си сесия на 30 април общинските съветници във Враца. Докладнта е импортирана от зам.-кметът Петя Долапчиева, която предходната година искаше вратите на учебното заведение да бъдат затворени. Този път настояването е отправено до кмета на общината Калин Каменов от началника на районното ръководство по обучение Галина Евденова.
Справка в докладната демонстрира, че в школото се образоват 42-ма възпитаници, разпределени в 4 маломерни паралелки от І до VІІ клас. За последните две години учениците са намалели с повече от 50%, като преди този момент са били 93. Там не се образоват деца от селата Паволче и Челопек, а всички ученици се транспортират от вкъщи за деца лишени от наставнически грижи „ Асен Златаров” и от разнообразни квартали на Враца.
Ежедневно учебният рейс изминава повече от 140 километра по направлението Враца-Паволче-Враца, се показва в докладната. Натрупаните отговорности на школото към 31.03.2018г. са в размер 21 111 лв. или 17% от избрания за тази година бюджет.
От показаната информация, е видно, че учебното заведение в Паволче не може да съществува и да се устоя с четири маломерни паралелки с общо 42 възпитаници, които от идната образователна година ще намалеят на половина. Паралелката в четвърти клас е с брой възпитаници, по-малък от допустимия най-малко за битие и в случай че учебното заведение не бъде закрито за идната образователна година следва да се разформирова. Невъзможно е и включването на учебното заведение в системата на предпазени учебни заведения, защото не дава отговор на условията.
След закриване на школото учениците ще бъдат ориентирани, според от местоживеенето в ОУ „ Васил Левски” във Враца и дребна част в ОУ „ Св.св. Кирил и Методий” в града.
От ръководството по образованието разясняват, че в учебното заведение работят 9 индивида, като педагозите са 6 и заемат 5.5 щатни бройки, а 3 служащи заемат 2.5 непедагогически щатни бройки. Съвместно със синдикатите и съюза на работодателите в системата на националната култура в България за освободения личен състав ще бъдат потърсени работни места от новата образователна година, на местата на пенсионирани учители, както и в приемащите учебни заведения.
„ Сградният фонд на учебното заведение и обзавеждането ще бъдат непокътнати. Местоположението му и изискванията, които предлага, могат да го обособят като креативна база за педагогичен фрагменти, обучителна база за учители, деца и възпитаници, където да се организират работни срещи, семинари и конференции на друго равнище. По този метод ще се запълни неналичието от такова средище в общината. Самото населено място има бъдеще като туристическа дестинация и съществуването му не е функционалност на учебното заведение “, написа още в докладната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР