Дългосрочният договор за доставка на руски газ за Сърбия изтича

...
Дългосрочният договор за доставка на руски газ за Сърбия изтича
Коментари Харесай

Вучич: Договорихме се с Путин, ще получаваме най-евтиния природен газ в Европа

Дългосрочният контракт за доставка на съветски газ за Сърбия изтича през днешния ден, само че сръбският президент Александър Вучич успокои обществеността, че страната му си е осигурила съветско синьо гориво на преференциална цена за най-малко още три години на фона на стремглавото повишаване на суровината.

Вучич разгласи в неделя след телефонен диалог с съветския държавен глава Владимир Путин, че двамата са се договорили за доставката на 2,2 милиарда кубични метра газ годишно, като цената ще се пресмята по формула, обвързана с цената на петрола.

Цената ще бъде 100 % по петролната формула, което значи 310 до 408 $ за хиляда кубични метра газ, това е цената за 2,2 милиарда кубични метра, най-изгодната цена в Европа, увери Вучич, представен от държавната телевизия РТС.

По думите му това е три пъти по-малко, в сравнение с цената сега, а през зимата ще бъде 10-12 пъти по-малко по отношение на това, което ще заплащат останалите европейски страни.

За останалите 800 милиона кубични метра газ, които ще са нужни на Сърбия, ще се ще водят в допълнение договаряния.

След диалога Вучич – Путин в известието на Кремъл по въпроса за газа се показва единствено, че съветският държавен глава е заречен газовите доставки да не бъдат нарушавани.

При предходния диалог по тематиката газ в края на ноември 2021 година президентите на Русия и Сърбия се схванаха за удължение на контракта за доставки на съветски газ за Сърбия с още шест месеца до през днешния ден при цена 270 $ 1000 кубични метра.

На фона на уверенията за подсигурена със синьо гориво зима и освен това на извънредно преференциални цени, реакциите на обществено-политическата сцена в Белград са извънредно поляризирани.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич съобщи, че Вучич е приключил " огромна работа за Сърбия “ и е получил повече, в сравнение с при предходния диалог с Путин.

Министърката на енергетиката Зорана Михайлович сподели пред Танюг, че за Сърбия, която е напълно подвластна от един газов снабдител – " Газпром ", постигнатият контракт е от голямо значение.

Същността е в това, което двамата президенти договориха и защото постоянно чета по какъв начин ще реагира Европа и по какъв начин ще реагира някой трети на това, дано не се заблуждаваме – съветският газ продължава да тече към Европа при избрани условия. И по същия метод Сърбия трябваше да подсигури зимата, сподели Михайлович.

Боян Станкович, заместник-директор на Сектора за стратегически разбори в Стопанската камара на Сърбия, разяснява пред РТС, че новото съглашение носи успокоение на популацията, стопанската система и на цялата страна, защото се понижава неизвестността във връзка със снабдяването с газ.

Някои анализатори означават обаче, че наред с икономическата цена има и скрита политическа цена на съветския газ, която може да коства скъпо на Сърбия.

Основателят на Форума за етнически връзки Душан Янич съпостави пред вестни “Данас” диалога сред Путин и Вучич с договаряния сред “дилър и наркоман”, имайки поради зависимостта на Сърбия от съветския газ. Според него Москва предлага преференциална цена на синьото гориво, с цел да резервира това положение на взаимозависимост на Белград.

В енергийния бранш Сърбия е извънредно подвластна от Русия, а монополът на пазара на нефт и газ е в ръцете на " Газпром ". Руската компания е мажоритарен притежател на тогавашния сръбски петролен колос НИС, както и на газовото вместилище в Банатски двор. Тя е единственият снабдител на газ за страната и мажоритарен притежател на газопроводите.

Освен това " Газпром " посредством свои филиали спонсорира спортни клубове, като футболния " Цървена звезда “ и баскетболния “Партизан”, а взе участие и във финансирането на музикални фестивали и културни събития, отбелязва " Свободна Европа “. По думите на Игор Новакович от неправителствения " Център за интернационалните въпроси и въпроси, свързани със сигурността ", тези действия на " Газпром " са част от " ефикасна акция, която възхвалява сръбско-руските връзки. “

Сърбия не вкара наказания против Русия след нападението на Москва против Украйна, само че в Организация на обединените нации поддържа резолюцията, с която се осъжда нарушаването на украинската териториална целокупност и суверенитет. Сръбският министър председател Ана Бърнабич разяснява в неделя, че Белград не се причислява към глобите поради правилата си, а не поради газовото съглашение.

Същевременно Белград е претендент за участие в Евросъюза, който вкара редица наказания против Москва. Русия отговори с искане газът й да се заплаща в рубли. След като не се съобразиха с това съветско искане, синьото гориво за България, Полша и Финландия беше спряно.

В този подтекст експертът в региона на енергетиката Миодраг Капор, представен от телевизия Ен1, споделя, че удобните условия за Сърбия по контракта за газа са единствено едната страна на медала и отбелязва, че Русия употребява суровината като средство за политическо изнудване.

Със сигурност това не е гратис. По доста аргументи. Съюзниците ни в Европейски Съюз няма да погледнат благосклонно на това, защото те умишлено пожертваха цената на енергоносителите поради експанзията на кремълската администрация в Украйна. Така че в случай че те гледат на нас като на някого, който се възползва от тази експанзия, до момента в който всички останали страдат, това няма да мине без последствия - и политически, и стопански. Въпреки че и властта, и огромна част от опозицията в Сърбия се стараят да показват това по различен метод, разяснява Капор.

Следващата седмица в Белград идват немският канцлер Олаф Шолц и съветският външен министър Сергей Лавров – рядко посещаване на толкоз почитан съветски представител в европейска страна от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Лавров ще изпревари Шолц. Според сръбски медии визитата му е планувана за 7 юни, като евентуално тогава да бъде подписан новият газов контракт.

Посещението на Олаф Шолц е планувано за 10 юни и е в границите на обиколката му в страните от Западните Балкани. Очакванията са, че съществена тематика на диалозите ще бъде дали и по кое време Белград ще вкара наказания против Русия, откакто европейски представители неведнъж приканиха Сърбия като страна претендент за участие да уеднакви външната си политика с политиката на Европейски Съюз.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР