Дългоочакваният трети мост над река Дунав може да бъде реализиран

...
Дългоочакваният трети мост над река Дунав може да бъде реализиран
Коментари Харесай

ЕБВР иска да финансира третия мост над р. Дунав

Дългоочакваният трети мост над река Дунав може да бъде осъществен със средства от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Институцията има интерес да влага в построяването на оборудване сред Русе и Гюргево, както и в жп инфраструктурни планове, оповестяват от пресцентъра на Министерство на превоза след извършена среща сред отрасловия министър Георги Гвоздейков и шефа на Европейска банка за възстановяване и развитие за България Анка Йонеску.

Изграждането на нов мост над р. Дунав е предпочитан въпрос, който би трябвало да бъде решен бързо, тъй като трафикът по това направление се усилва всекидневно. Вярваме, че България и Румъния, като две страни от европейското семейство, би трябвало да работят дружно и в партньорство с Европейската комисия, за реализацията на този стратегически план ", уточни транспортният министър.

Припомняме, че концепцията за план „ Дунав мост 3 “ отлежава към този момент много години. Тя се възроди по времето на кабинета „ Петков “, когато транспортният министър Николай Събев разгласи, че желае да строи най-малко 5 моста по Дунав и няколко тунела. Тези упоритости бързо обаче бяха попарени, защото стана ясно, че за Румъния е по-важно да влага в удълбочаването на реката, с цел да минават безпроблемно кораби и товари.

За българските ръководещи обаче планът остава приоритет и съвсем всеки един кабинет се пробва да направи същинска крачка към подписването на съглашение сред двете страни, което да даде начало на същинска подготовка и строителство на мост.

Миналата година стана ясно, че средства може да бъдат отпуснати по линия на Механизма за свързване на Европа. До момента обаче липсват планове какъв брой би коствало построяването на сходно оборудване.

През септември служебният министър Христо Алексиев организира среща с румънския си сътрудник Сорин Гриндияну в Букурещ. Тогава стана ясно, че съглашения с ясни задания и съответни периоди за построяването на моста и удълбочаването на р. Дунав, ще бъдат подписани „ в най-скоро време “.

В края на юни тази година Димитър Савов, шеф на Дирекция „ Национална транспортна политика “ в Министерство на превоза разяснява, че за Румъния е приоритет да уголемява инфраструктурата си към Унгария, а не към България. По думите му страната ни е изпълнила изискванията на съседката ни за удълбочаването на Дунав, а съглашение е изпратено още предходната година.

Сега Гвоздейков пази концепцията, че е значима всяка поддръжка, която ще подкрепи реализирането на вложенията по Националния проект за възобновяване и резистентност и по другите европейски стратегии в бранш „ Транспорт ".

Разполагаме с нужните финансови принадлежности, което ни дава огромни благоприятни условия с цел да реализираме задачите, само че би трябвало доста да ускорим работата по осъществяването им ", разяснява още Гвоздейков.

От Банката обясниха, че досега са вложили над 10 милиарда лв. в транспортни планове в България.

Наш приоритет е втори мост над р. Дунав при Русе-Гюргево, който е все по-голям на европейско равнище. Готови сме за бъдещи диалози за построяването на логистичен морски хъб на пристанище Варна-Запад. В частта „ зелен превоз " желаеме да влагаме както в рехабилитация на железопътната инфраструктура, по този начин и в построяването на зарядни електрически станции за коли “, сподели Анка Йонеску.

От своя страна министърът уточни, че министерството има подготвеност на експертно равнище незабавно да прегледа всички оферти от страна на Европейска банка за възстановяване и развитие, съобразявайки ги с към този момент плануваните планове в границите на европейските стратегии за поддръжка.

Ще се срещнем детайлно с вашите оферти за съдействие по значими планове за страната, като задачата е да стартираме работа в къси периоди по плановете, за които към момента няма обезпечено изцяло финансиране ", означи той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР