Дългогодишният преподавател по дирижиране в Академията за музикално, танцово и

...
Дългогодишният преподавател по дирижиране в Академията за музикално, танцово и
Коментари Харесай

Прощаваме се с изтъкнат музикален педагог и истински пловдивчанин

Дългогодишният учител по диригентство в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и създател на Женския камерен хор във висшето учебно заведение Крикор Четинян е умрял тази нощ, оповестиха близки на маестрото, представени от Trafficnews.bg.

75-годишният бележит възпитател, концертирал и завоювал интернационалните оценки в Европа, Съединени американски щати, Канада и Япония, в последните години бе трансформирал дома си в концертна зала. Заради заболяването си той канеше хористите в своя дом. Певици от 6 континента се събраха през юли 2016 година в Пловдив, с цел да отбележат 40-годишнината от основаването на Женския камерен хор.

Поклонението ще бъде на 31 януари от 15 часа на Арменските гробища. В продължение на 14 години Четинян е управлявал и пловдивското певческо сдружение “Ангел Букорещлиев”. Бил е учител и в Националната музикална академия. Влюбен в град Пловдив.

Носител е на почетния знак на града, както и на медал Кирил и Методий. Представил и разпространявал българския фолклор и модерна музика по света. „ Хоровото пеене е в генезиса на човешката поява и ще съществува до тогава, до момента в който има жив човек. Затова нашето изкуство ще го има, до момента в който ги има хората. Ако възпитаме децата си на добър на усет, колкото и стоят пред компютъра, това няма да е пагубно за тях. Чрез песента можеш да стигнеш до сърцето на събеседника си, с думи – по-трудно. Гьоте споделя, че музиката стартира там, където свършват думите “, споделя в едно от последните си изявленията маестрото.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР