Дългогодишният началник на Централния софийски затвор Милети Орешарски оцени бягството

...
Дългогодишният началник на Централния софийски затвор Милети Орешарски оцени бягството
Коментари Харесай

Как се охраняват затворите в България?

Дългогодишният шеф на Централния софийски затвор Милети Орешарски оцени бягството на двамата пандизчии като допустимо най-тежкият случай. Единственото по-лошо, съгласно него, би било, в случай че имаше жертви. Бившият заместник-министър на правораздаването Димитър Бонгалов също го дефинира като казус, при който за първи път наказани употребяват огнестрелно оръжие. И двамата са на мнение, че чиновниците в пандизите са извънредно малко, а пандизчиите - доста изобретателни, до степен да употребяват дронове, с цел да внесат оръжие.

Вижте повече:

Дроновете от дълго време кръжат над Софийския затвор, твърди някогашният му шеф. И пускат оръжия. По-често хладни - ножове, отвертки. Но може да пуснат и револвер, раздрънкан на части - част по част в продължение на дни и даже по време на общите разходки на пандизчиите. Тогава и някой от тях да види, в никакъв случай не споделя.
Милети Орешарски - някогашен шеф на Централния софийския затвор: Прелита над двора и пуска частите през днешния ден едната част, на следващия ден другата част и се сглобява. При всички положения не е импортиран револвер цялостен с патроните му. При всички положения са внасяли обособени елементи, при което състояние са съединени. Още преди десетина години, когато аз бях в Софийския затвор, още тогава се използваха дрончета да пускат опиати, популярност Богу не сме хванали още и револвер да се пусне.  Как са избягали двамата пандизчии от Софийския затвор? Как са избягали двамата пандизчии от Софийския затвор?
За бягството от Централния софийски затвор на двамата рискови нарушители споделя Иво Никодимов, който и през 2011 година следеше издирването и залавя...

При вчерашното бягство обаче първото, което чуват очевидци, е изстрел от револвер. Към 15:40 първо се създава изстрел в двора на пандиза. След това хората, които работят в близост, виждат двама мъже да бягат, а друга жена да ги гони. Те свиват по улица „ Алдомировска “, която се намира директно против бариерата на пандиза и по-късно още веднъж се чува изстрел.

Оръжие може да е импортирано и по време на рандеву. Според Милети Орешарски това бягство не е минало без съизвършител. Най-вероятно е той да дава отговор за контрола по техническите средства.
Димитър Бонгалов - някогашен зам.-министър на правораздаването: Да се стигне до подобен вид бягство с оръжие, фактически демонстрира че имаме доста големи проблеми в сигурността на пандиза. Да, несъмнено има и субективни неточности, има пропуски в сигурността на пандиза, още повече че софийския затвор преди година две май имаше отново бягство от пандиза, само че не толкоз фрапантно с оръжие. Тоест там стана към този момент система в този затвор. " Бившият заместник-министър на правораздаването Димитър Бонгалов пък твърди, че внасянето на огнестрелно оръжие е казус за пандизите.


Рецидивистите, наказани за тежки закононарушения като ликвидиране не са изолирани. Те живеят дружно с другите пандизчии, които лежат за доста по-леки. Именно тази предпоставката дава съображение на специалистите да чакат още бягства, като вчерашното - измежду бял ден, през централния вход и пред очите на десетки очевидци.

В следствие очевидците, които обаче отхвърлиха да застанат пред камерата ни, описаха по какъв начин са видели черен Мерцедес S-класа да профучава около магазините им. Предполага се, че точно с тази кола са избягали пандизчиите към този момент по централната улица, която е директно до Централния софийски затвор.

Цели 7-8 минути по-късно, както ни описаха очевидци, две коли от защитата на пандиза потеглят по следите на бегълците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР