Дългът на България се увеличава с най-голямата скорост в историята

...
Дългът на България се увеличава с най-голямата скорост в историята
Коментари Харесай

Николай Василев: Мерките вдигат инфлацията, когато кабинетът харчи повече

Дългът на България се усилва с най-голямата скорост в историята ни. Това сподели пред bTV Николай Василев, някогашен министър в две държавни управления и кандидат-премиер на Има Такъв Народ.

Ако държавното управление изкара целия мандат, то самото възнамерява общественият дълг в края на мандата да бъде примерно 52 милиарда лв., добави той.

Според него ограниченията не може да се нарекат антиинфлационни.

Те са проинфлационни дори. Когато държавното управление харчи повече, изключително за обществени разноски, подвига инфлацията, тъй че това въобще не е предмет на спор. Но има две ограничения, които утвърждавам, изясни още Василев.

Едната е прагът за регистрация по Данък добавена стойност да бъде нараснал от 50 000 на 100 000 лева, което ще помогне на най-малкия бизнес да се отърве от непотребна бюрокрацията, счита икономистът.

„ Втората мярка е, че се усилва данъчният заем за работещите родители с деца. Това не е неприятно, въпреки че аз бих предпочел доста по-всеобхватна демографска политика, която да докара освен до дребни стотинки за родителите, което е добре, само че да докара до внезапно повишение на раждаемостта и също по този начин миграционна политика, която да разрешава повече българи да остават в България и да се връщат “, сподели още той.

По думите му 0% Данък добавена стойност за хляба няма да се отрази в крайната цена за потребителите, а може да докара до злоупотреби, както и да породи предпочитание и в други браншове да се желае сходно нещо.

Василев назова ограниченията за горивото антисоциални ограничения, тъй като бедните заплащат сметката на богатите.

„ Всъщност веригите в пазарна стопанска система могат да сложат, каквито цени желаят. Те могат в този момент да вдигнат цената на 5 лева и с отстъпката да получават от страната 25 стотинки, да понижат на 4,75. Подобни неправилни ограничения могат до доведат и до различен тип изкривявания. Сега, в случай че българското гориво е много по-евтино от това в прилежащи страни, ще имаме доста непознати водачи, директни и други, които ще пълнят в България и няма неприятно в това, само че ще получават дотация от българските данъкоплатци. Това е погрешно, значи ние с нашите нищожни пари ние по-бедничка страна ще плащаме на непознатите водачи дотация за гориво, разбирате ли? Който мисли сходни ограничения, е популист, само че не схваща от дълбочината на въпроса “, разяснява Василев.

Според него е пристигнал и краят на евтините заеми.

Вижте целия диалог във видеото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР