Дъждовното лято ще се отрази на работата на археолозите в

...
Дъждовното лято ще се отрази на работата на археолозите в
Коментари Харесай

Държавата отпусна 38 000 лева за археологически разкопки в Търново

Дъждовното лято ще се отрази на работата на археолозите в крепостта Трапезица във Велико Търново. Това предвижда археологът проф. Константин Тотев, който управлява един от екипите, които изследват средновековната крепост във Велико Търново.

Този сезон на хълма Трапезица ще работят три екипа, които са финансирани от Министерството на културата. Ведомството отпусна общо 38 000 лв. за обектите, които изследват проф. Тотев и доцент Деян Рабоянов. Това заяви проф. Константин Дочев, шеф на филиала на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

По 19 000 лв. са разпределени за южната част на крепостта, която обгръща бивш жилищен квартал и черква №22, която изследва доцент Рабоянов и за северната част на хълма, която включва Западната крепостна стена и черква № 20, която изследва проф. Константин Тотев. Третият екип, който се управлява от доцент Мирко Робов и който работи в източната част и огромния комплекс до черква №3, се финансира с други средства.

През август трябвало да стартира работа екипът на доцент Мирко Робов, само че разкопките се бавят поради неприятното време. Най-вероятно ще настъпят промени в графика на проучвателите. Доц. Рабоянов следва да стартира работа през септември, а неговият екип – през октомври.

Дъждовете обаче не стопират изследванията на търновските археолози от филиала към НАИМ на Българска академия на науките, които не работят районно, а и на други обекти в страната, свързани с Второто българско царство. Проф. Тотев е съветник на екипа, който копае в средновековната цитадела Русокастро край Бургас, обвързвана с успеха на цар Иван Александър над византийския император Андроник. През 1332 година в борбата при Русокастро цар Иван Александър побеждава византийския император Андроник III – последната българска победа преди рухването на България под османска власт. Проучванията, които се правят от екип от бургаския музей, се финансират от бюджета на Община Камено. По думите на археолога, има доста нови артефакти и находки, открити в крепостта, която локалните управляващи имат упоритост да трансфорат в социализиран обект на културния туризъм.

Доц. доктор Деян Рабованов продължава за следващо лято да управлява екипа, който изследва местността Бузово кале край Казанлък. И тази година археолозите са разкрили златни монети и нови находки в крепостта, която е била значим местен център както през VI в., по този начин и по време на Второто българско царство и е една от най-големите замъци в Розовата котловина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР