Дъждовните гори на Амазонка: Обезлесяването в Бразилия е най-ниско от шест години

...
Процентът на обезлесяване в бразилската Амазонка е спаднал до най-ниското
Коментари Харесай

Процентът на обезлесяване в бразилската Амазонка е спаднал до най-ниското си ниво от шест години, сочат данни на космическата агенция.

През юли тази година 500 кв. км (193 кв. мили) тропически гори бяха изсечени в Бразилия - 66% по-малко, отколкото през юли миналата година, националната космическа агенция Inpe каза.

Спадът е добре дошъл тласък за правителството на Луис Инасио Лула да Силва, който обеща да прекрати обезлесяването до 2030 г., когато встъпи в длъжност през януари.

Унищожаването на тропическите гори нарасна при неговия предшественик Жаир Болсонаро.

Крайнодесният лидер насърчи минното дело в местни земи в Амазонка и изсичането на гори скочи в същото време, докато ресурсите за защита на гората бяха съкратени.

Дъждовните гори на Амазонка са решаващ буфер в глобалната борба срещу изменението на климата и 60% от тях се намират в Бразилия.

Амазонка е близо до повратна точка за околната среда - проучванеСветовните лидери обещават да прекратят обезлесяването до 2030 г.

Лула дойде на власт, обещавайки да спре щетите, нанесени по време на четиригодишния мандат на г-н Болсонаро, и данните, публикувани от сателитната агенция, показват, че нещата се подобряват.

Inpe каза, че площта на изсечената гора през първите седем месеца на 2023 г. е по-малка от тази, изсечена през същия период на 2022 г.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Спадът е значителен и води до впечатляващ обрат само дни преди срещата на върха на Amazon с лидери от страни, които споделят най-голямата тропическа гора в света.

В сряда Лула каза пред BBC, че срещата следващата седмица е нещо, което целият свят трябва да гледа.

Той твърди, че твърде често обещанията, дадени на глобални срещи на върха, не се изпълняват, но настоя, че „където има воля, има и начин“.

Данните, публикувани от Inpe, също показват, че властите преследват онези, които се занимават с незаконна сеч.

Глобите, наложени през първите седем месеца на тази година, надхвърлиха $400 милиона (£315), увеличение от почти 150%.

Обръщането на щетите, нанесени в Амазония, остава предизвикателство, но намаляването на обезлесяването, обявено от Inpe в четвъртък, ще изпрати успокоително послание към света, че е постигнат напредък за относително кратко време.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР