Дъблинското споразумение е дълбоко несправедливо към държавите, които формират външните

...
Дъблинското споразумение е дълбоко несправедливо към държавите, които формират външните
Коментари Харесай

България и Италия срещу Дъблинското споразумение

Дъблинското съглашение е надълбоко незаслужено към страните, които образуват външните граници на Европейския съюз, като България, Италия, Гърция и Малта, и по тази причина е належащо да се работи за нова система, която да регистрира спецификата и проблемите на тези страни. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Рим, откакто организира среща с президента на Италианската република Серджо Матарела.

По покана на своя сътрудник президента Матарела, българският държавен глава е на работно посещаване в Италия.



България и Италия ще обединят напъните си за образуването на нов метод за справяне с миграционния напън към Европа, който да регистрира нуждата от съпричастност с страните по външните граници на Европейски Съюз и за смяна на несправедливото решение, което повелява имигрантите да бъдат връщани механично в страните, в които първо са били регистрирани, стана ясно от думите на президента Радев.

Президентът Матарела е изразил пред президента Радев поддръжката си за присъединението на страната ни към Шенген, както и позицията на Италия за разграничение на бежанците от военните спорове от икономическите имигранти.

По думите на българския държавен глава потребността от смяна на Дъблинското съглашение се осъзнава и от редица страни в Централна, Източна и Северна Европа, които се афишират за взаимност и споделена отговорност в защитата на външните граници на Европейски Съюз.

По време на срещата президентът Матарела е изразил готовността на Италия да даде безплатно на България програмен продукт, с който могат да бъдат проследявани подозрителни финансови интервенции в страната за попречване на финансови закононарушения, както и повсеместен модел за неговото използване.



„ Италия е подготвена до образова български специалисти. В няколко страни е въведен този програмен продукт и към този момент се записват чувствителни резултати “, уточни президентът Радев. Държавният глава акцентира, че ще предложи на българското държавно управление и на правосъдната власт да бъде основана в най-скоро време експертна група, която на място да се запознае с италианския опит и с опцията да се вкара този антикорупционен модел и в България.

Президентите Радев и Матарела са коментирали и опциите за облекчение на административните процедури пред бизнеса и за последващото увеличение на двустранния стокообмен, който през м.г. се равнява на 4.2 милиарда евро. През последните 20 години Италия е вложила над 1.5 милиарда евро в българската стопанска система.



По време на срещата са били разисквани и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставки на енергийни запаси към Европа, съдействието сред България и Италия в областта на защитата, културата и други.

В отговор на журналистически въпрос дали е застрашено идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, президентът Радев съобщи, че това зависи единствено от нашите дейности или бездействия. „ Силно се надявам в оставащото време да бъдат загърбени всички тези кавги, да има ясно и транспарантно решение, в случай че има някакви отклонения, с цел да можем да стъпим на чиста основа и да вървим напред “, съобщи президентът.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР