Да заспиш на дърво в джунглата, да се събудиш в

...
Да заспиш на дърво в джунглата, да се събудиш в
Коментари Харесай

Пет най-опасни места за живеене

Да заспиш на дърво в джунглата, да се събудиш в манастир, кацнал на канара Хижа на върха в Алпите и село до полярния кръг притеглят екстремалните туристи
Както е известно, човек може да се приспособи към всевъзможни условия на живот. Ако сте от смелчаците, които са подготвени да загърбят комфорта на огромния актуален град, с цел да изпитат нервите си на най-екстремалните места по света, идващия материал е тъкмо за вас.
  Хижа Солвей, Швейцария
Някъде на върха в швейцарските Алпи се намира загадъчна хижа, която стопира дъха на всеки, който я види.

Разбира се, да се стигне до нея не е елементарно, изискват се алпийски умения и самодисциплина.

Намира се на 4 003 метра височина наоколо до градчето Цермат, в кантона Вале.

Къщурката е направена особено за опитните алпинисти, в този момент е благосъстоятелност на швейцарски алпийски клуб.

Независимо от суровите условия, има печка с дърва, 10 кревати и радиотелефон. Продукти няма.

Удивително, само че факт: Тя е издигната през 1915 година без особени старания от няколко индивида благодарение на животни единствено за 5 дни. Строителните материали са били складирани в друга хижа, намираща се на 500 метра по-долу.

Ернест Солвей, крупният белгийски производител със заводите за сода, персонално дал парите, с цел да съществува това знамение измежду природата.

 
Манастирите Метеора, Гърция
Метеора е огромен манастирски комплекс в Северна Тесалия, който е включвал в предишното 24 манастири, от които 6 са настоящи в този момент. Построени са на върховете на труднодостъпни високи скали, наподобяващи на каменни стълбове. Те се извисяват в небето на 400 метра височина покрай Каламбака и близо до Лариса.

Комплексът поражда през X век. Причината за построяването им е ясна - по този начин през вековете монасите са се предпазвали от грабители и разбойници.

Заради солидните каменни стълбове, образували се от естествените процеси, се получава и името Метеора - " висящи във въздуха “.
  Висящият манастир, Шанси, Китай
Според легендата, основата на манастира Сюанкун-си преди повече от 1500 години е сложена от монаха Ляо Ран. Висящият храм е издигнат на височина 75 метра непосредствено в скалата покрай святата планина Хеншан. Другият мит е, манастирът е издигнат по заповед на змей, живял в река Хун, която се вие в подножието на скалите.

Манастирът разполага с към 40 зали и павилиони. Помещенията на храма се пазят върху дървени кокили, които се опират на скалата. Самият манастир има историческо значение – сплотява три религии едновременно: даоизъм, будизъм и конфуцианство.

Повечето от монасите медитират с часове на отвесните скали без да се тормозят от гледката под тях. Твърдят, че единствения им боязън е да не разгневят Бога.

 
Северният полюс, село Оймякон
На брега на река Индигирка в Якутия се намира най-студеното място на света.

В непосредственост до полярния кръг, продължителността на деня там е от 3 часа през декември до 21 часа през късото сибирско лято.

Най-ниската измерена температура тук е била -79 °C в метеорологичната станция Томтор през 1933 година По неофициални данни, температурата в селото е заковавала даже - 83 °C през 1916 година

Другият кандидат за най-ниска измерена температура е якутският град Верхоянск, който се намира зад полярния кръг.

Въпреки здравият мраз, в селото живеят 1 000 души, а рисковият туризъм процъфтява.

В селото има и знамение. В най-мразовитите дни до него текат термални извори, които в никакъв случай не замръзват. Затова и назовават селото - Незамръзващата вода.
  Къщи на дървета в джунглата, Папуа, Индонезия
В тези къщи живеят хора от племето Короуаи.

От години те са съвсем изцяло изолирани от външния свят.

Височината, на която построяват къщите си, е друга. На едни места е 6-12 метра, само че от време на време доближава и 35 метра.

Според локалните вярвания, колкото по-висока е една къща, толкоз по-ефективно тя защищава живеещите в нея от зли духове.

Така хората пазят фамилиите освен против безпощадните рояци комари, които непреклонно ги тормозят, само че и против любопитни съседи.

Твърди се, животът на дърветата всеобщо почнал да се популяризира от 90-те години на предишния век, когато търговци безмилостно влезнали в региона на Короуаи в търсене на скъпото локално растение гахару (агарово дърво).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР