Да започнем с една новина от информационните агенции. Великобритания е готова

...
Да започнем с една новина от информационните агенции.
Великобритания е готова
Коментари Харесай

Защо нефтените“ държави работят толкова старателно над възобновяемите енергийни източници?

Да стартираме с една вест от осведомителните организации.

Англия е подготвена да окаже подпомагане на Азербайджан в развиването на морската вятърна енергетика в Каспийско море. Това е декларирал посланикът на Англия в Азербайджан, Фъргюс Олд (Fergus Auld).

" Азербайджан има голям капацитет за възобновими източници на сила: 27 гигавата вятърна и слънчева сила на суша и 157 гигавата вятърна сила в азербайджанския бранш на Каспийско море. Като страна, която е втората след Китай по мярка на конфигурираната мощ на вятърната си енергетиката, нашия опит в развиването на бранша, с цел да помогне на Азербайджан да осъществя този голям капацитет " е споделил той.

Според посланика, Англия към този момент е помогнала с финансирането на [изработването на] пътната карта на офшорната вятърна енергетика на Азербайджан, която беше оповестена взаимно със Световната банка и с Международната финансова корпорация (IFC) през предходната година.

" Също по този начин, ние организирахме визитата на министъра на енергетиката Шахбазов на най-голямата в света, включена в паралел, плаваща морска вятърна електроцентрала в Северно море. Радвам се да видя, че " bp " ( " Бритиш Петролеум " ) уголемява работата си в областта на възобновимите източници на сила в Азербайджан и с неспокойствие чакам сключването на съглашение за слънчевата електроцентрала с мощ 240 мегавата в Джебраил ", отбелязал е Посланик Фъргюс Олд.

Той е изразил и вяра, че държавното управление на Азербайджан ще употребява по най-хубав метод генералния проект за декарбонизация, който компанията " bp " оказа помощ да бъде създаден в поддръжка на програмата за промени за " зелен " напредък.

" Англия се стреми към постигане на чисто нулево равнище на излъчванията вътре в страната до 2050 година. В рамките на тези старания, ние разширихме своите благоприятни условия по необятен набор технологии за потребление на източниците на електрическа енергия ", добавил е посланикът.

От информацията, която вмъквам нагоре, могат да се схванат няколко неща. Първото е, че тъкмо " нефтените " страни работят доста съществено в региона на възобновимите енергийни източници.

Някои наши " консерватори " ще попитат: " Ама за какво, нали си имат въглеводороди, за какво вървят по гайдата на екотерористите и на разрушителните прогресивни либерали? ".

Отговорът е, от една страна в осъществената през последните няколко години софтуерна гражданска война. Примерно цената на мегаватчас електрическа енергия, създадена от фотоволтаици към този момент е по-ниска от киловатчас електрическа енергия създадена от АЕЦ, даже и без в себестойността на " атомната " електрическа енергия да се включват разноските за извеждането на АЕЦ от употреба и за " погребването " й. В доста връзки, " зелената " електрическа енергия към този момент е рентабилна и стопански преференциална.

Това апропо повдига други политически въпроси - най-много за това по какъв начин тъкмо би трябвало да става " насърчаването " на производството й, откакто тя към този момент не по този начин скъпа, както на времето си, когато трябваше да бъде субсидирана, само че това е чудесна тематика за други мнения и разбори.

От друга страна, още Менделеев беше споделил, че да се гори петрол (разбирай и естествен газ) е все едно да си палиш печката с банкноти. Нефтът и останалите въглеводороди са значима суровина за химическата индустрия като суровина за химически синтез, а не с цел да бъдат издухвани през комини и ауспуси. Затова страни, които разполагат със обилни по размер по този начин наречени " суверенни фондове ", насъбрани за сметка на износа на изкопаеми горива, търсят умни решения за тяхното реинвестиране и несъмнено - увеличаване.

Така се стига до концепцията, че тъкмо нефтените страни се подреждат измежду първите искащи да създават " зелена " сила. Те не споделят обезверените вопли на нашите и освен наши доморасли консерватори. " Нефтените страни " или най-малко множеството от тях си дават сметка, че най-малко що се отнася до слънцето и до вятъра, по този начин наречените възобновими енергийни източници са не просто " възобновими ", те са на процедура неизчерпаеми. (Е, водородното гориво на Слънцето ще свърши един ден, само че е много подозрително дали човечество ще населява тогава Слънчевата система. То е подозрително и дали ще има човечество дотогава, но хайде - да спи зло под камък...).

Така умните хора си задават въпроса: " Защо да не произвеждаме сила от неизчерпаеми източници, а въглеводородите си да продаваме за по-изящни цели, като производството на торове, на всевъзможни пластмаси и композитни материали и впрочем? ". Въпросът съдържа в себе си отговора.

Тъй като измежду читателите ми има и стройна войска от поклонници на Владимир Владимирович Путин, особено за тях ще дам следната информация. Руската компания " Росатом ", прочула се с добрините си към България, както и с вземанията си от благото ни Отечество, може и да се пробва да изнуди държавното управление на Нигерия, с цел да й типоса и на нея един атомен реактор, само че вътре в страната си, тоест на суверенна съветска територия, " Росатом " влага в последно време извънредно във ВЕИ.

Така най-малко излиза от уеб страницата на компанията. (Впрочем на " с огромни букви е написана голата истина: " Портфейлът на задграничните планове на " Росатом " включва 34 блока (на разнообразни стадии на осъществяване), три атомни енергоблока се строят в Русия ".

Картинката е ясна - на България, на Нигерия и на малоумния Орбан ще пробутваме атомните си чудеса, само че на своя територия към този момент ще цапаме несравнимо по-сдържано и лимитирано. Иначе, през 2016 година на вятърната енергетика. От 2018 година, водородната енергетика . Не без връзка с развиването на възобновимите енергийни източници в " Росатом " по натурален път са стигнали до нуждата да основават технологии за струпване и предпазване на електрическа енергия, преди всичко с друга мощ и сфери на приложение.

И тук стигаме до най-интересното място - едно от предназначенията на злощастния газопровод " Северен поток 2 ", за което руснаците си мърмореха под носа тихичко и под сурдинка, беше да доставят в Германия водород. Тук няма да изяснявам от дълго време открития факт, че газопроводите, изключително по-новите като Трансадриатическия (TAP) могат да се употребяват и за транспорт на водород, който да се употребява било независимо, било като примес с метана (природния газ) в избрана съразмерност. По въпроса има доста изявления, а читателите боравят с другите търсачки по основни думи, може би и по-добре от мен.

Руснаците се готвеха да продават на Германия било " зелен " водород, създаден от електролитна дисоциация на водата благодарение на " зелена " електрическа енергия, било по този начин наречения " розов " водород - създаден с електрическа енергия от АЕЦ. Това се обсъждаше с огромен интерес и в научните среди (включително и в България) и измежду бизнеса.

Гениалността на Путин и неговите геостратегически решения естествено сложиха кръст на тези упоритости, само че ги загатвам по отговарящ метод, с цел да схванат последователите на съветската агресия, че работата със " зелени " технологии не е единствено " глупотевина ", измислена от " дегенериралия " Запад.

Освен всичко друго, всички " нефтени " страни, които са се насочили към произвеждане и доставка на " зелена " електрическа енергия за страните от Европейски Съюз и въобще за Европа, си дават ясна сметка, че вари го - печи го, европейският пазар както на природен газ, по този начин и на електрическа енергия е най-големият в света. " Меката мощ " на Европейски Съюз като максимален пазар на какво ли не, е голяма, различен е въпросът, че в днешните " ниедни " времена тя не е задоволителна и се постанова да имаш на разположение и по-дебела сопа от всякакви високотехнологични въоръжения.

Затова и примерно да усили каузи си в Азербайджанските планове за " зелена " сила. Причината не е любовта на арабите от Залива към многонационалния народ на Азербайджан, а елементарният факт, че от Азербайджан потегля директен път за експорт на " зелена " електрическа енергия за Европа, в частност за страните от Европейски Съюз.

Тук стигаме до последната част на тези експресни размисли, подбудени от една енергийна вест - изказването на английския дипломат в Баку, че Англия (също нефтена държава) с всички сили за развиването на вятърната сила в басейна на Каспийско море.

Големият проблем на електрическата енергия, създавана от ВЕИ, е, че в огромна част от случаите, тя не може да се употребява за производството на базов товар. По принцип, в обичайна енергетика, базовият товар се създава от Топлоелектрическа централа и от АЕЦ, тъй като те могат да работят 24 часа в денонощието, за разлика от Слънцето, което отхвърля да грее по през целия ден, и от вятъра, който отхвърля да духа 24/7, както е съвременно да се написа.

Има обаче места по света, където изненадващо за публиката вятърът духа непрекъснато. Засега това са най-много някои места в Северно море, от които в една или друга степен се възползват Германия, Швеция, Дания и Англия. Смелостта на Швеция и на Германия да се откажат по принцип от нуклеарната енергетика идва не от това, че фрау Меркел се била " чалдисала ", както ни твърдят всякакви хора, които с чиста съвест ще нарека " малоумници ", а тъй като и двете страни имат разполагаем опцията да създават базов товар от вятър.

Към тях можем да прибавим и Англия с нейния неповторим опит в основаването на плаващи вятърни електростанции. И тук идва забавният миг - става известно, че в Каспийско море също има зони, където вятърът духа освен това задоволително мощно 24/7. Нефтената страна Азербайджан е оценила тази изключителна опция и сега се готви да стартира да създава " зелена " електрическа енергия от ветрогенератори, която да изнася за Европейски Съюз, без значение от позицията си на експортьор на въглеводороди в същата посока.

Нещо повече, наскоро Азербайджан, Румъния и Унгария (а изненада - виж ти какво вършат най-хубавите съдружници на Москва) подписаха съглашение за построяването на силовия кабел по дъното на Черно море, с който те първи ще получават " зелена " сила от офшорните платформи в Каспийско море. Впрочем, Румъния също е " нефтена " страна, само че това не е попречило на желанията й да си диверсифицира източниците на рандеман на електрическа енергия.

Ще пропусна коментара за българското НЕучастие в това начинание, макар искрено привилегированото състояние на страната ни в очите на азербайджанското държавно управление. Както знаем " чукчата е публицист, а не четец ", а ние сме единствено производители и по никакъв метод не можем да бъдем вносители, даже и когато това може да ни донесе всякакви преимущества, като примерно производството на " зелен " водород, за което в Европейски Съюз , но от доста години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР