Да спечелим доверието на потребителите е една от най-важните задачи

...
Да спечелим доверието на потребителите е една от най-важните задачи
Коментари Харесай

Революция! Таван за надценките на цените на храните

Да спечелим доверието на потребителите е една от най-важните задания пред бранша. А то се печели с извънредно почтено отношение към продуктите, които стигат до трапезата на тези консуматори. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на Националния събор за запазване на локалните български селскостопански породи животни в местността " Паниците " над Калофер.

Министърът акцентира, че е доста значимо да се увеличи продуктивността на българските породи животни, тъй като извън конкуренцията е голяма, пазарът е отворен и България не може да спре вноса от която и да е страна членка на Европейски Съюз.
-->
Пътят от полето и фермата до трапезата на потребителите би трябвало да бъде доста добре проведен през кооперативи и нормативна уредба, което е обща задача, сподели още министър Вътев. Той заяви, че инспекциите на контролните органи по веригата от щанда до фермата демонстрират данни за повишени надценки в крайния пазар, което не се отнася единствено за млечните артикули. Точно по тази причина Министерският съвет създава нов закон за търговията с земеделски артикули, който да регламентира  процеса:

" Нужен е подобен закон, който да постави някаква рамка на тези надценки. Не може най-силният да натиска надолу по-слабия, тъй като най-слаб в тази ситуация се оказва земеделският производител, който няма кого да натиска ценово ".

По мотив завършилите митинги и постигнатото споруземиние министърът изясни, че след приключване на двата месеца, за които бе контрактувано прекъсване на вноса от Украйна, в България ще влиза толкоз слънчоглед, колкото е належащо. Той напомни, че сега реколтата на българския слънчоглед е с по-нисък рандеман от упования - 1,6 милиона тона, а за преработвателния бранш са нужни общо 4 милиона тона слънчоглед.

" Тука комерсиалните договаряния сред производителите и преработвателите са от водещо значение. Няма подобен административен орган или надзорен орган, който може да отиде и да ги принуди на какви цени да си създадат договорката. Те сами трбява да се схващат ".

Националният събор над Калофер е под наслов “Да запазим дружно българското ” и участниците още веднъж приканиха да бъде въведен етикет " Български артикул " на питателните артикули.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР