Да се въведе задължителна застраховка на субсидираните земеделски площи срещу

...
Да се въведе задължителна застраховка на субсидираните земеделски площи срещу
Коментари Харесай

Нова идея - задължителна застраховка срещу природни бедствия за фермери

Да се вкара наложителна застраховка на субсидираните аграрни площи против естествени бедствия, упорства Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). По данни на земеделското министерство за последната акция са изплатени дотации за 38 милиона декара.

Според асоциацията климатичните промени основават от ден на ден опасности пред земеделието и наложителното обезпечаване на земеделските земи, за които се получават дотации, би била добра отбрана за стопаните.
Към момента земеделското обезпечаване е доста едва развито у нас. Постъпленията от награди по аграрни застраховки са едвам 16.2 млн. лева при размер на общото обезпечаване 2.1 милиарда лева през 2018 година, което прави дял от едвам 0.8%.

Ако се вкара наложителна застраховка на земеделската земя, няма да има проблем част от сумата да отива за битка с градушките, считат застрахователите по отношение на напъните на земеделското министерство да откри източник на финансиране на отбраната против градушки.

Плазмени оръдия против градушките вместо ракети

Застрахователите считат, че страната би трябвало да усъвършенства методите си за битка с градушките, защото сегашните ракетен и самолетен прийом към този момент изостават механически. Минус на ракетите е, че не са използвани над обитаеми места. Освен това спасяването на един регион от градушка предизвиква наводняване в градовете и селата поради изобилните превалявания. Затова застрахователите оферират въвеждането на плазмови оръдия за битка с градушките, каквито се употребяват във Франция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР