Да се въведе образец на сметката за парното с ясни

...
Да се въведе образец на сметката за парното с ясни
Коментари Харесай

Манолова: Да се въведе ясен образец на сметката за парно и топла вода

Да се вкара пример на сметката за парното с ясни реквизити – какво количество топлинна сила е начислена на потребителя – за гореща вода, сградна апаратура, общи елементи, парно - и образецът да е явен и понятен за жителите. Това сподели на конгрес, проведен от „ Изправи се.БГ ” в София Мая Манолова, ръководител на гражданската платформа, като добави, че платформата ще изпрати документално до Министерството на енергетиката (МЕ) своето мнение в границите на периода на публичното разискване на новата разпоредба за топлофикациите, който изтича на 13 февруари 2020 година. Тя изясни, че на 13 януари 2020 година

Министерството на енергетиката предложи план на разпоредба за топлофикациите. Проблемите в топлоснабдяването водят до високи сметки на парното и топлата вода и до неразбираеми и несправедливи фактури за жителите, акцентира Манолова. Сега жителите имат право само да заплащат. Други органи вземат решение вместо жителите и не носят отговорност за решенията си. КЕВР дефинира цените, само че жителите не могат да ги апелират. Топлофикациите доставят топлинната сила, регистрират топломерите и вършат настройките, само че хората не могат да апелират. Дружествата за систематизиране на топлинна сила пък разпределят силата, само че не ревизират за неточности и не дължат пояснения на жителите за неточности.

Това е обаян кръг и в случай че не се промени Законът за енергетиката, това ще продължи, сподели Манолова. Тя уточни, че Министерството на енергетиката няма визия, политическа воля и тактика за бранш топлоснабдяване, тъй че да защитят жителите от двата монопола – на компаниите за дялово систематизиране и на топлофикациите. Новата методика си е остарялата методика и тя е толкоз противозаконна, колкото и  старата. Върховен административен съд още веднъж ще я анулира, сподели Манолова, визирайки първоинстанционното решение на Върховен административен съд да се анулира наредбата, тъй като не подсигурява заслужено систематизиране на топлинната сила в постройките. Още през 2016 година МЕ даде обещание да направи измененията в Закона за енергетиката и наредбата за топлоснабдяването.

Този ангажимент за жалост не беше изпълнен. Имахме тъжби до Върховен административен съд, Конституционен съд, до КЕВР, еврокомисари, европейския омбудсман, само че всичко остана без последствия, тъй като няма политическа воля и предпочитание от органите за действителна промяна в бранша на топлоснабдяването в интерес на законните права и ползи на жителите и потребителите, акцентира Манолова. Новата разпоредба е следващото отчаяние и следващата реплика на промени, прахуляк в очите на хората, че сякаш се вършат промени в интерес на потребителите, които единствено в София са над 440 хиляди души, сподели Манолова. Преди сградната апаратура беше сред 10 и 20 %, в този момент е сред 20 и 40 %. Това е срещу ползите на жителите, а сдруженията за дялово систематизиране си дефинират и нагаждат числата, както преценяват. Вече имаме тъжба от етажна благосъстоятелност в Пловдив, в която хората са си определили сградна апаратура 20 %, а компанията за дялово систематизиране им начислява 32 %.

Хората нищо не могат да създадат, а горещият картоф се хвърля от институциите на етажните собствености, които да вземат решение, като след това решенията им не се съблюдават от компаниите за дялово систематизиране. Манолова уточни още, че се вкарва и така наречен топлинен товар на сградната апаратура, т.е. спомагателна такса за осъществяването на настройки по инсталацията. Но няма изясненост кой ще дефинира тези топлинни товари и кой носи отговорност, в случай че те са неверно избрани. Как притежателите ще въздействат на определянето им и какво става, в случай че са неверни, не излиза наяве в наредбата, сподели Манолова.

Като изключително фрапиращо тя уточни и определянето на оптимално количество гореща вода в дадена постройка от един консуматор, когато водомерът му е развален или няма водомер. В такива случаи този предел се дефинира на 140 литра на денонощие на един консуматор. Докато друга разпоредба позволява до 120 литра. Тоест кое е правилно, попита Манолова и предвижда цялостен безпорядък със сметките.

В тази разпоредба разходът за затопляне на един кубически метър вода е друг от нормалния разход, който е всекидневно към 50-60 киловатчаса или до 90 киловатчаса оптимално вероятен, а в този момент в наредбата са избрани правила от над 150 киловатчаса, уточни още тя. Защо е това покачване, попита Манолова. Тя благодари на Столичната топлофикация, на Топлофикация Перник, специалистите от КЗП, гражданско придвижване „ ДНЕС “, Сдружението за правна отбрана на потребителите, съдружие Активни консуматори, компания Техем, цивилен специалисти и Неправителствени организации, пристигнали на форума. КЕВР, Столична Община и МЕ не са тук. 440 хиляди консуматори единствено в София са директно наранени от наредбата, само че Общината не изпрати представител на това гражданско и експертно обществено разискване, сподели още Манолова. Участващите цивилен организации показаха отвращение, че представители на Народното събрание и Министерството на енергетиката не са почели конгрес, на който се разисква тематика, касаеща огромна част от популацията на България. Някои от участниците се оповестиха и за отпадане на компаниите за дялово систематизиране и известията към фактурите, които, по думите им, са противозаконни. Те дефинираха и като незаконно нарушаване и на Закона за счетоводството неналичието на персонални счетоводни партиди на клиентите и изрекоха неодобрение от работата на КЕВР.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР