Да се увеличи цената на таксиметровия превоз в София с

...
Да се увеличи цената на таксиметровия превоз в София с
Коментари Харесай

15% отгоре на километър искат софийските таксиджии

Да се усили цената на таксиметровия транспорт в София с 15%, изиска Съюз " Такси ". На съвещание на транспортната комисия на общинския съвет бе прегледано писмо на синдикалните организации в сектора, в което се слагат три претенции.

Първото е дължимият годишен патентен налог от 850 лв. да продължи да се заплаща в размер от 300 лв., а разликата да се поеме от държавния бюджет. Така бе признато за предходните две години. От Съюз " Такси " обясниха, че имат поддръжката на служебния министър на превоза Христо Алексиев това заплащане от страна на страната да се включи в бюджета за 2023 година

Второто искане е да се усилят минималната и оптималната цена за транспорт с 15%. Сега тя е надлежно 1.05 лева./км и 1.78 лева./км за дневна и 1.21 лева./км и 2.19 лева./км за нощна. Последното нарастване на цените беше от 1 януари т.г. с към 25%.

Реалното покачване на таксиметровата услуга е с 30-40%, само че в сектора регистрират, че даже 20% нарастване на цените щяло да понижи клиентите. " Смятаме, че 15% ще е търпимо за нашите клиенти и за вашите гласоподаватели ", обърнаха се от Съюз " Такси " към общинските съветници в комисията.

Аргументът им за желаното покачване е, че близо 60% от таксиметровите коли са на метан, чиято цена скочи пет пъти. На пропан-бутан са до 30% от колите, а на дизел - 10%.

Третото искане на синдикатите е методиката за установяване на цените за таксиметров транспорт и тя да се опира на процентното нарастване на горивата, на инфлацията и на минималната работна заплата.

Председателят на транспортната комисия Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация разгласи, че ще придвижи писмото с настояванията към отрасловите зам.-кметове на Столичната община - по финансите и по превоза, с цел да изготвят отчети, които да се внесат за разглеждане в общинския съвет преди 31 октомври.

Общинските препоръки би трябвало да дефинират най-малко един път годишно цените за таксиметров транспорт съгласно Закона за автомобилните транспорти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР