Да се създаде работна група към проекта Изграждане и внедряване

...
Да се създаде работна група към проекта Изграждане и внедряване
Коментари Харесай

Омбудсмана: ДАЕУ и българи в чужбина ще работят съвместно за пилотно дистанционно електронно гласуване

Да се сътвори работна група към плана „ Изграждане и внедряване на пилотна система за отдалечено електронно гласоподаване “, се схванаха ръководителят на Държавна организация „ Електронно ръководство “ Александър Темелков, омбудсманът Мая Манолова и българи, живеещи отвън страната, членове на ИК „ Гласувай без граници “. До това решение се стигна през днешния ден на среща в организацията, инициирана от омбудсмана, по искане на сънародниците ни, които потърсиха съдействието й за ускорение въвеждането на отдалеченото електронно гласоподаване. От страна на ДАЕУ бяха показани осъществените до този миг действия по плана, измененията в законодателството и главните провокации за сполучливото му осъществяване.

Представителите на българите, живеещи и работещи в чужбина, показаха своите рецензии, свързани с невъзможността да упражняват правото си на глас посредством електронно отдалечено гласоподаване. Те подчертаваха, че са очаквали до 31 декември 2018 година да бъде създадена пилотната система за провеждането му, финансирана с европейски средства на стойност 1,5 млн. лева Мая Манолова означи, че след измененията в Изборния кодекс провеждането на отдалечено електронно гласоподаване към този момент не се обвързва с неколкократно отлаганата електронна идентификация в персоналните карти, каквото опрощение имаше, с цел да не се осъществя.

Според нея, признатите текстове дават необятна опция за осъществяване на заложените в Изборния кодекс опити, опирайки се на разнообразни начини за идентифициране на гласоподавателите, като електронен автограф или въз основа на данни, съхранявани в осведомителните фондове за българските персонални документи в това число модерни способи посредством лицево различаване и други Членовете на ИК „ Гласувай без граници “ и омбудсманът предложиха по- огромна ангажираност от страна на ЦИК по плана за отдалечено електронно гласоподаване, по който ДАЕУ е бенефициент, и бързо одобрение на техническото задание, съобразено с измененията в Изборния кодекс. Те показаха подготвеност да бъдат дейни участници в работната група, като дават експертна и консултантска помощ при неговото осъществяване. Целта е да се сътвори работеща пилотна система за отдалечено електронно гласоподаване, която да се употребява с доверие от жителите, да подсигурява тайната и интегритета на вота, както и да дава отговор на високите стандарти за киберсигурност. Омбудсманът акцентира, че предходната седмица още веднъж е напомнила на ЦИК, че по закон комисията има задължението до 31 юли 2019 година да сътвори непрекъснато настоящо профилирано звено за техническо обезпечаване и надзор на електронното гласоподаване, а до края на март 2020 година да одобри пътна карта за произвеждането му.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР