Да се реновират липсващите стени на халетата, да се ремонтира

...
Да се реновират липсващите стени на халетата, да се ремонтира
Коментари Харесай

5 хиляди бездомни кучета по улиците на Варна

Да се реновират изчезналите стени на халетата, да се ремонтира вентилацията и вратите на клетките, да се отворят задни входове в пространствата, да се сложи осветяване, климатик, канализационни тръби (които да спомогнат за вътрешното почистване), „ вана за стерилизация “ на коли, пренасящи кучетата, да се притегли още един лекар-ветеринар. Това са единствено част от незабавните ограничения, които разискаха през днешния ден в село Каменар кметът на Варна Благомир Коцев и новият шеф на приюта за безстопанствени животни доктор Стоимен Стоименов. На срещата участваха още заместник-кметът по сигурността Илия Коев и Христина Мирчева от Фондация „ Фрея “.

Към момента в приюта са настанени 83 кучета, за които се грижат шефът доктор Стоименов, още един лекар-ветеринар и двама гледачи. Там работят още петима ловци, админ и един събирач на починалите животни. При постъпването си на работа преди седмица, доктор Стоименов е заварил много обезводнени и заболели животни, неработещи бойлери, ледено студена вода, която се дава да животните (вследствие на което те отхвърлят да я употребяват, обезводняват се и се разболяват животозастрашаващо), а също и занижени дажби на храна.

Други констатации са също липса на осветяване, липса на дървени палети за животните, разрушени структури на инсталациите в приюта, изчезнали елементи на главните страни на халетата, неработеща вентилация, операционна в окаяно положение, неразпределени по интервал на постъпване животни, липса на екипировка на чиновниците приюта. Към днешна дата животните са обслужени и здравословното им положение е усъвършенствано и се следи. Вече има осъществен ремонт на старите бойлери, инсталирани са нови, има доставени дървени палети, а кучетата са разпределени по пространствата, описа шефът.

Занапред ще се търсят механизми за обезпечаване на реновирана операционна, с пространства за следоперационен престой и помещение за карантинирани животни. Обновяването на двора на приюта, повече пространство за животните и възобновяване на пространствата също са измежду дилемите, които стоят пред Общината.

Кметът Благомир Коцев се контракти да продължи ползотворния разговор с локалните доброволчески и природозащитни организации. Той изясни, че поради ниските температури би трябвало да се подхващат незабавни ограничения, а в дълготраен проект Общината се заема да обезпечи рационализация на приюта и основаване на всички европейски условия, за което ще се обезпечи и финансиране.

Общината има потребност от създаване на ветеринарна клиника, която да обслужва бездомните животни в града. Варна е достигнала сериозния най-много от бездомни кучета сега, проблематично е и внасянето и изоставянето на кучета от прилежащи общини. Трябва да се извърши незабавно броене на бездомните кучета и котки в града и да се пристъпи към кастрация, разискаха още в Каменар кметът Благомир Коцев и Христина Мирчева от Фондация „ Фрея “.

В момента по улиците на града има към 5000 кучета, доста от тях не са кастрирани, чака се 40% от тях да са женски, което постанова търсене на незабавно решение за всеобща кастрация на тези животни. При неналичието на клиника и условия за опериране, се постанова незабавно да бъдат подписани контракти с частни ветеринарни клиники, стана ясно от диалога.

Прогнозите сочат, че годишно са нужни сред 120 000 и 200 000 лв. към външни клиники за кастрация на бездомните кучета в града, като е добре да се мисли за клиниката и навремени контракти за кастрация с частни реализатори.

Проблемът на Варна може да се реши за 5 години, в случай че се извършва програмата и по едно и също време с това тече чипиране и регистрация на домашните кучета, споделиха от Фондация „ Фрея “, като прибавиха, че и за котките би трябвало да се поставят старания и да се обезпечат кастрации. Разгледани бяха финансови параметри с пакет инсталация и обзавеждане, нужни за съоръжение на клиника.

Общинският съвет взаимно с кмета на града Благомир Коцев да обсъдят и дефинират такси, санкции, рестрикции, директни налози, съответни за обстановката с бездомните животни по улиците на Варна, беше още мнението на специалистите, които споделиха опит от други общини, където казусът е решен.

Общината да увеличи таксите за некастрирани животни и непоколебим надзор над нечипирани кучета  поискаха бранителите на животните. Не на последно място беше разисквано потреблението и обезпечаването на съобразени с европейските стандарти „ клопки “, като най-хуманен метод на залавяне на животните, при процедури за настаняване в подслон и кастриране.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР